Mısır’ın Adige/Çerkes Sultanları

0
509

“Adigey” Devlet Teleradyo Kurumu tarafından çekimi yaptırılan “Mısır’ın Adige Sultanları” (Египет иадыгэ султIанхэр) filminin galası Adige Cumhuriyeti Filarmoni Salonu’nda yapıldı. Film işinde çalışanlar, yönetmen, oyuncu ve sanatla ilgilen kişiler galaya katıldılar.

“Adigey” Teleradyo Kurumu Başkanı Beğuş’e Azemat filme ilişkin ilk konuşmayı yaptı. Azemat’ın söylediğine göre, tarihi ve bilimi derinlemesine öğrenmek isteyenler, geçmişi anlamak (шIэжь тиIэным), uzak geçmişte soydaşlarımızın yaşamını, katettikleri yolu kavramak isteyenler için film büyük bir anlam taşıyor. Televizyonda gösterildikten sonra filmde küçük değişiklikler yapıldı. Film filarmonide ilk kez gösterildi.

Kafkas toprağından tutsak olarak Mısır’a götürülen soydaşlarımızın Mısır’daki yaşamı, Sultan’ın muhafızı olmaları, on yıllar boyunca sultanlık yapmaları, inşa ettirdikleri binaların, sanat eserlerinin hala Mısır’ı süslüyor ve güzelleştiriyor olması, soydaşlarımızın çarpışma ve savaşlara katılmaları, yaşam biçimleri, bıraktıkları izlerin tarih içinde yitip gitmemiş olması, diğer ilginç yön ve olaylar filmde sergileniyor.

Adigelerin atı sevdikleri, at ile Adige yaşamının birbirine bağlı olduğu, gelenek ve göreneklerimiz, günümüzdeki yaşamımızın diğer yönleri filmde görülebiliyor.

Senaryo yazarı, yönetmen, seslendirme ve alt yazı işlerini düzenleyen, gazeteci ve Rusya Yazarlar Birliği üyesiYemıj Muliet’dir. Galayı o yönetti. Yemıj Muliet, filmin hazırlanmasında maddi yardımları dokunan, filmin çekim işlerinde yardımcı olan, filmde rol alan Zıha ailesi, Kule Mıhamet, Hakuy Aslan,Nepsev Nihad, Şhalaho Nasfet ve diğerleri başta olmak üzere hepsine teşekkürlerini sundu.

M.Yemıj, desteğini esirgemeyen Adige Cumhuriyeti Hükümeti’ne ve filmin hazırlanmasında maddi yardımda bulunanlara da teşekkürlerini sundu. Film yapımcıları, çekim ekibini Mısır’da dostça karşılayanlara, yardımlarını esirgemeyen Mısır’daki devlet görevlilerine de teşekkür etmeyi unutmadılar.

Yemıj Muliet Mısır’da sadece üç gün bulundu. Kameraman Aleksandr Nikanov ile birlikte çok kısa bir süre içinde toplumsal-politik anlamı büyük olan film çekim işlerini gerçekleştirdiler. Adigelerin/Çerkeslerin Mısır’a sultan olmaları bütün dünyanın ilgisini çekiyor ve şaşkınlıkla karşılanıyor.

Film 56 dakika sürüyor. İlgi duyanlar cd olarak da filmi satın alabilirler. Sanatseverler filmi mutlaka görmeli, güzel bir masal örneği, yüzyıllar boyunca dedelerimizin anlatarak bitiremedikleri öyküleri artık izleme olanağımız var, ulusumuzla gurur duyabilirsiniz, ulusun özlemlerini paylaşabilirsiniz. (Adige Mak, 3 Aralık 2009)

 

Sayı : 2009 12