Adıge Cumhuriyeti Adıge Xase Heyeti Başkan Thakuşine Aslan ile Görüştü

0
465

Adıge Xase’nin tıkanan sorunları aşmak için Adıge Cumhuriyeti Başkanı Thakuşine Aslan ile iki aydır süren görüşme talebi, miting kararından sonra iki gün içinde gerçekleşti. 

.. Adıge Xase Başkanı Hapay Arambiy görüşmede Cumhuriyet yönetiminin desteğinin şart olduğu sorunlardan bahsetti. Bunlardan birincisi “Anı ve Birlik” adı verilen ulusal anıt inşaatının başlamaması sorunuydu*. 

Adıge Xase Başkan yardımcısı Neghuç Aslan’ın Cherkessia.net muhabirine verdiği bilgilere göre, AC  Başkanı Thakuşine Aslan cumhuriyet bütçesinin tamamının önümüzdeki yıl için 1 milyar 100 milyon Rubleden az olduğunu ve 53 milyon Rublelik anıtı devletin inşa edemeyeceğini söyledi. 

Buna karşı Xase yetkilileri bunun tek kuruşunu bile devlet karşılamasa da bu bir devlet projesi olmalı ve inisiyatif devletin elinde olmalıdır, dediler. 

Konu ile ilgili Başkan tarafından Kültür Bakanı Çemışö Gazi yetkilendirilecek. Adıge Xase tarafından da başkan Hapay Arambiy’in yetkili olması üzerinde anlaşıldı. 

İkinci konu olarak cumhuriyetteki dil ve kültürün durumu gündeme geldi. 

Aslan Neghuç’un ifadesine göre, Adıge Xase üyelerinin kesin tavrı olmasaydı başkanla ‘Adıge Xase’ nin Adıge dili üzerine yaptığı konuşma bile iki Rus kökenli memurun yüzünden Rusça yapılabilirdi. 

Xase üyelerinin dil konusundaki eleştirilerini cevaplayan Eğitim Bakanı Bidanıko Ramazan, dilin korunup geliştirilmesi için 2010-2012 yıllarında uygulanacak bir program hazırladıklarını ve program dahilinde iki yıl için 5 milyon Ruble (yılda 2,5 milyon) ayrıldığını, bunun 2010 Ocak ayında yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacağını söyledi. Ayrıca, parlamentoda çocukların okul öncesi Adıgece öğrenebilmelerini de içeren ‘Egitim’ kanun tasarısının ele alınacağını duyurdu. 

Üçüncü konu, cumhuriyette dini sembollerin yasadışı ve gelişigüzel kullanılmasının çok dinli bir toplumda ve laik bir ülkede yanlış olduğu, bunun düzeltilmesi gerektiği üzerineydi. 

.. Adıge Xase yönetim kurulunun yeni yıl tatillerinden sonra toplanarak görüşmeyi değerlendireceklerini söyleyen Neghuç Aslan, görüşmeden memnun kaldığını, ancak sözlerle yapılan işlerin birbirini tutmadığı durumda konuların yeniden ele alınacağını ifade etti. (30 Aralık 2009) (Cherkessia.net) 

  

*Rus-Kafkas savaşlarının bitiminin anısına yapılacak olan ‘ulusal anıt’, arsası belirlenmiş, projesi tamamlanmış olmasına rağmen, ödenek ayrılmaması nedeniyle yapılamıyor. Xase; Krasnodar şehrinde yapılan anıt ve heykellerin devlet tarafından yapılması nedeniyle, prensip olarak ulusal anıtın devlet tarafından inşa edilmesini istiyor. 

  

  

Sayı : 2010 01