Gerçekler Zamanla mı Anlaşılır?

0
441

Zaman’da 09 Ocak 2010tarihinde Esra Keskin imzasıyla yayınlanan “Zordur almak Çerkeslerden kızı” başlıklı yazıyı toplumumuzu rahatsız edici bulduğumuz için İstanbul Kafkas Kültür Derneği Gençlik Komisyonu olarak toplantımızda bu yazıyı gündemimize aldık ve bir bildiri oluşturma kararına vardık. 

Öncelikle bahsi geçen yazının başlığı bizi endişelendiren temel sorunumuzdur. Zira bulunduğumuz ülke içerisinde yıllardır süregelen asimilasyon politikaları sonucu; biz Çerkeslerin birçok değeri pasif hale getirilmiş, içi boşaltılmış ve yok edilmiştir. Geriye bilinçli olarak şu üç değer bırakılmıştır: 

    Birincisi; Çerkes dansları asildir ve cesaretin sembolüdür. 

    İkincisi; Çerkes yemekleri harikadır. 

    Üçüncüsü ise; malum konu: “Çerkes kızları güzeldir.” 

Şimdi bu üçünün içerisinden de “Çerkes kızları” seçilerek internet sitelerinde, gazete sayfalarında vs. rencide edilmektedir. Hem de bunun gerçekleştirilmesine kendi dinamiklerimiz izin vermektedir. Malum yazı içerisinde ne gereğinin olduğunu bilemediğimiz TL cinsinden miktarlar mevcut. Zaten medya absürt bir şeyler için fırsat kolluyor. Bunu bile bile neden böylesi beyanlarda bulunuluyor? Neden milyonlarca insanı temsil edecek yazı iki kişinin görüşleri, çalışmaları, yaşantıları ele alınarak oluşturuluyor? Görüldüğü gibi de gazete konunun başlığını khabze, kültür, gelenek, Çerkesler vs. seçmek yerine “kızlar” olarak sayfalara taşıyor. 

Yazının servis edildiği bir diğer internet sitesinde ise 137 yorum var ve 23.000 civarında okunduğu görülmektedir. Yorumlar içler acısı; konunun bileni, bilmeyeni, uzağı, yakını herkes hırsla bir şeyler ortaya atmış. Olay diğer kültürlerle, dinle, ırkla, abes kelimelerle mukayese ediliyor. Neyi ne ile örtüştürmeye çalıştıklarının farkında bile değiller. Buna mahal verilmiş olmasını üzücü buluyoruz. Konunun birinci dereceden muhatabı “gençler” olarak ta bunun tekrarının olmamasını ve tepki konusu internet linkinin kaldırılmasını istiyoruz. 

Saygılarımızla 

  

İstanbul Kafkas Kültür Derneği Gençlik Komisyonu 

(Ocak 2010) 

  

  

Sayı : 2010 01