Gufes 2009 Hikaye Ödülleri Sahiplerine Törenle Verildi

0
525

Adığe Gençlik Vakfı GUFES’in, gençler arası Adığece hikaye yazma yarışmasının birsi “Suret Nıkoş’ı” adlı hikayesiyle Dzıbe Saniyet. 

Adığecenin gelişmesine katkı sağlamak, Adığece yazmaya gençleri özendirmek, Adığe hikayecileri saygıyla anmak amacıyla GUFES, bu yıl KESTENE Dimitri adına gençler arası Adığece hikaye yarışması düzenledi. Koşulları, Gufes’in sponsorluğunda yayınlanan Nep’leğu Dergisi ve  Adığe Makhe Gazetesinde yayınlanan yarışmaya 21 hikaye katıldı. 

Vakıf Yönetimi genç hikayecilerin eserlerini değerlendirmek üzere; Şair ve Çevirmen Yenemıko Mevlut, Adığe Dili ve Kültürü Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haçe’emıze Mire, Şair-Yazar ve Adığe Yayınevi Müdürü Kuyko Şhambiy, Tiyatro Eleştirmeni ve Yazar Şhalaho Sveta ve Gazeteci Yazar Kuyeko Asfar’dan oluşan bir kurul oluşturdu. Koşullar gereği takma adlarla teslim edilen hikayeleri, oluşturulan komisyonun her bir üyesi bağımsız  olarak  okuyarak not verdi. Lise ve üniversitelerin çeşitli fakültelerinde okuyan ya da çeşitli işlerde çalışan 21 Adığe gencinin yazdığı hikayeler komisyon üyeleri tarafından genelde başarılı bulundu. 

Komisyon üyelerinin incelemeleri sonucunda, en yüksek puan alan  esasına göre;  Adığe Makh Gazetesi’nden DZIBE Saniyet “Suret Nıkoş’ı” (Yarım Kalan Tablo) adlı hikayesiyle birinciliğe, Adığe Dili ve Kültürü Fakültesi Öğrencisi SİYIH Sultan “Aşıkhım Yicegu” (Aşığın Düğünü) adlı hikayesiyle ikinciliğe, Adığe Dili ve Kültürü Fakültesi Öğrencisi Namitoko Aminat “NI” (Ana) adlı hikayesiyle üçüncülüğe, Hukuk Fakültesi Öğrencisi Ğuç’el’ı Yelena  “Şeğoğu Şıpkher Zırız” (Gerçek Dost) adlı hikayesiyle özel ödüle layık görüldü. 

Gençlere ödüllerini vermek üzere vakıf yönetimi tarafından Filarmoni Salonunda 17 Aralık günü tören düzenlendi. Törene; Adığey Cumhuriyeti Parlamentosu’ndan ve Adığey Cumhuriyeti hükümetinden Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Diaspora Komitesi, Gençlik Komitesi Temsilcileri, AD Üniversitesi, Pedagoji Yüksek Okulu, Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan öğretim görevlisi ve öğrenciler, Yazarlar Birliği üyelerinden, anavatana dönenlerde olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. 

Törende yazar ve öğretim görevlisi, Adığe Khase Onursal Başkanı Prof. Dr. Şhalaho Abu;  Gufes tarafından düzenlenen Adığece hikaye yarışmasının bu yıl KESTENE Dimitri adına yapılmış olmasının çok anlamlı olduğunu dile getirerek, D. Kestene Adığe olmamasına rağmen hep Adığece yazmış,  Adığe diline, edebiyatına özellikle Adığe hikayeciliğine büyük katkı sağlamıştır.  Kendisini rahmetle anıyorum. Adına yarışma  düzenleyenleri de kutluyorum. Gençlere de başarılar diliyorum” dedi. Törende Vakıf Başkan Yardımcısı Şhalaho Sveta, Yarışma Koordinatörü Yenemıko Mevlüt, Diaspora Komitesi Başkanı Jaç’emıko Slavik,  Parlamenter Shalaho Asker, Yazar Peneşu Sefer, Yazar Koşbeye Pşımaf ve ödül alan gençler birer konuşma yaptılar. 

Konuşmalardan sonra; Jüri Özel Ödülünü Khuade Adnan yeni oluşturdukları cherkessia.net sitesi adına Ğuç’el’ı Yelena’ya, Gufes kurucularından Bajj Kaya üçüncülük ödülünü Namitoko Aminat’a,  Prof. Dr. Haç’emıze Mire ikincilik ödülünü Siyıhu Sultan’a,  Prof. Dr. Şhalaho Abu biricilik ödülünü Dzıbe Saniyet’e verdi. 

Tören kapanışını GUFES Vakfı Kurucusu ve Başkanı Yedıc Memet yaptı: GUFES bir gönül hareketidir. Gufes, her nerede yaşıyorsa da anavatana ve Adığe halkının bugünü ve geleceğine duyarlı olanların birlikteliğidir. On yıldır çalışmalarımızı ilk oluşumda söylediğimiz gibi yarınlarda umudumuz olan gençlerimize yönelik olarak ve Adığey’de sürdürüyoruz. Onlarca gencimize öğrenim ve destek bursları, başarılı gençlerimize teşvik ödülleri veriyoruz. Çeşitli yayınlara katkı sağlıyoruz. Bütün bu çalışmaları bize katkı sağlayan duyarlı katılımcılarımızın desteğiyle yürütüyoruz. Burada gördüğünüz bizler, bu projenin hizmetkarlarıyız. Bu işin onuru ve başarısı bize destek veren katılımcı dostlarımızındır. Onları buradan saygıyla selamlıyorum. Gençlerimizin her olumlu projesinde onların yayındayız. Örneğin bu gençlerimizin  hikayelerini bir kitapta kısa sürede toplayacağız. Adığece yazan gençlerimizi eğitmek ve desteklemek için GUFES Genç Adığe Yazarlar Kulübünü kısa sürede oluşturacağız. Tüm davetlilere teşekkür ediyor, genç yazar adaylarımızı kutluyor başarılarının devamını diliyorum. Gufes olarak biz hep onları arkasında olacağız”.  (23.12.2009) (http://www.kafkasfederasyonu.org/haber/dernekler/2009/251209_gufes.htm) 

  

Sayı : 2010 01