Hitler Abhazya’yı geri kazanmak için Gürcüler’e sesleniyor

0
533

“Sakartvelo” adlı TV kanalı teorik olarak gençleri orduya katılmaya ikna etmeyi amaçlayan dikkat çekecek ölçüde yaratıcı bir video yayınladı. Videoda özelikle ayırt edici özel efektler yok. Birkaç neşeli genç, asker alma merkezinden ordu karargahına doğru yola çıkıyor. Sallanarak açılan kapılardan içeriye girişleri, “Orduya hoş geldin evlat” gibi bir slogan, .. mükemmel bir yermiş gibi görünüyor. Ama bunun yerine Adolf Hitler’den bir alıntı beliriyor televizyon ekranında. 

Kesin olarak anlamalıyız ki kaybedilmiş toprakları artık bir formalite haline gelmiş dualarla ya da Milletler Cemiyeti’ndeki umutlarla değil silahlarımızın gücüyle geri kazanabiliriz”. Adolf Hitler, 1932. 

Bu altyazıya başarılı bir seslendirme eşlik ediyor, belki de daha ikna edici olsun diye… Führer’in bu propaganda kampanyasında yer almasına neden gerek duyulduğunu belki sadece videonun yaratıcıları biliyor, zaten birçok politikacı ve askeri komutanın repertuarında aynı sıradan ifadeler bolca mevcut. Bu yüzden “intikam ustası” olarak Hitler’in yer almasına kesinlikle hiç gerek yoktu. 

Politik stratejistlerin yanlış adımı ortada. Gürcistan Savunma Bakanlığı’nın resmi üyesinin onayıyla NATO ülkelerindeki örneklere uygun bir televizyon kampanyası hazırlanmaktaydı. Ama ordunun reklamını yapmak için Amerikalı, İngiliz, Fransız ve özellikle de Almanlar’ın Führer’in “Kavgam” ya da diğer klasik yazılarını kullanmalarını tasavvur etmek çok zor. 

Skandal klibin ne kadar süre yayınlandığı belli değil. Televizyon şirketi bütün ülkede yayın yapıyor olmasına karşın geniş izleyici kitlesine sahip değil. Nisan 2007’ de Sakartvelo “Devlet İhale Kanunu” na dayalı olarak askeriyeyle işbirliğine girdi ve aynı yılın Eylül ayında faaliyete başladı. 

Sakartvelo’yu yayınlayan Kanal 33 daha öncesinde Eduard Şevardnadze ve Mikhail Saakaşvili’ye muhalif olan televizyon şirketi 202’ye aitti. Eldeki son bilgilere göre Sakartvelo Denal Union’un malı. Kasım 2009’da Uluslararası Şeffaflık adlı sivil toplum kuruluşu, raporlarının birinde bu şirketi “muammalı” olarak adlandırmıştır. 

(http://bbvm.wordpress.com/2009/12/25/hitler-calls-on-georgians-to-win-back-abkhazia/) 

(Video: http://www.hridc.tv/index.php?a=view&id=333&lang=geo) 

Kaynak: circassianworld / Hitler calls on Georgians to win back Abkhazia – December 25, 2009 – Big Bear Observation Post 

  

Çeviri: Serap Canbek 

  

  

Sayı : 2010 01