ORSAM ve TEPAV tarafından, Aralık 2009 da yayımlanan “ABKHAZIA FOR THE INTEGRATION OF THE BLACK SEA” kitapçığının çevirisidir. Orsam Başkanı Hasan Kanbolat’a teşekkür ederiz. Jıneps
I. Bölüm
KARADENİZ’İN BÜTÜNLEŞMESİ İÇİN ABHAZYA
Kasım, 2009
Burcu Gültekin Punsmann
Argun Başkan
Kemal Tarba
Dr. Burcu Gültekin-Punsmann: Paris Siyaset Bilimi Enstitüsü’nden (Institut d’Etudes Politiques de Paris) Siyaset Bilimi Yüksek Lisans derecesi ve Uluslararası Ekonomi dalında Doktora derecesine sahiptir. Gültekin Mayıs 2003-Nisan 2009 arasında Güney Kafkasya bölgesinde ekonomiyle ilgili barış yapıcı fırsatları araştıran Türkiye ve Kafkasya’da Ticaret ve Gelişim Ağı projesini bünyesinde bulunduran Londra merkezli barış tesis edici bir STK olan International Alert ile çalışmaktadır. 2007-2008 arasında Avrupa Parlamentosu Dış Politika Genel Müdürlüğü İçin Karadeniz Sinerjisi, Enerji Güvenliği, Türk-Ermeni İlişkileri, Azınlık Meseleleri, Adaylığa Kabul Öncesi ve Potansiyel Aday Ülke Konumuna Geçiş Enstrümanlarının Analizi ve AB’nin Ermenistan ve Gürcistan’a Malı Yardımı Analizi konularında pek çok brifing ve rapor hazırladı. 2006-2008 yılları arasında Ankara’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Merkezi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 2004-2005 yılları arasında NATO Manfred Wörner Araştırma Bursunu kazandı. NATO’nun finanse ettiği “Güvenlik Algılarını Kenetleme, Karadeniz Bölgesini Bütünleştirme” projesinde başmüfettiş olarak görev yaptı. 2000-2002 yılları arasında İstanbul merkezli Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nün Çağdaş Türkiye, Karadeniz ve Kafkasya araştırma programlarında görev aldı. Hali hazırda, Dr. Burcu Gültekin Punsmann, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda (TEPAV) Dış Politika Analisti olarak çalışmaktadır.
Argun Başkan: Avrupa Komisyonu’nun Jean Monnet Bursu ile Kent Üniversitesi (UK) Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları bölümünden Yüksek Lisans derecesi aldı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde (Türkiye) araştırma görevlisi ve Doktora öğrencisidir. Başkan İnternational Alert’in Türkiye ve Kafkasya’da Ticaret ve Gelişim Ağı projesinde görev aldı. İlgi alanına giren konular uluslararası enerji politikaları, AB-Rusya Federasyonu ilişkileri ve Kafkasya’dır.
Kemal Tarba: 1984 yılında Gagra, Abhazya’da doğdu. Başaran Türk Koleji’nden mezun olduktan sonra, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 2007 yılında mezun oldu. 2003’te Galatasaray Üniversitesi ‘Avrupa Forumu’nda ‘Geleceğin Avrupa Delegesi’ ödülünü aldı. 2004 yılından beri ırkçılık, faşizm ve ayrımcılığa karışı “BİRLEŞMİŞ” Ağın üyesidir. 2006-2007 arasında Türkiye ve Kafkasya’da Ticaret ve Gelişim Ağı projesinde Proje Koordinatör Asistanı olarak çalıştı. Şu anda ENKA’nın Moskova Şehir projesinde GR bölümünde çalışmaktadır.
Önsöz
‘Karadeniz’in Bütünleşmesi için Abhazya’ bilgi notu yeni başlatılan yayın serisinin ilk sayısı ve Abhazya calışmalarına bir giriş niteliğindedir. Bilgi notu serisinin hedefi Türkiye ve çevresinde yazılı kültürde olmayan sözlü olarak konuşulan meseleleri kağıda dökmek, veri sunarak tartışmalara analitik bir boyut kazandırmak. Abhazya hakkındaki ilk bilgi notu belli bir zaman aralığındaki gelişmeleri içerideki ortamı tasvir etmeyi amaçlıyor. Ortak bir çalışmanın ürünüdür.
KARADENİZ’İN BÜTÜNLEŞMESİ İÇİN ABHAZYA
- Türkiye Abhazya’yı Yeniden Keşfediyor
1.1. Coğrafyayı yeniden keşfetmek
1.2. Türkiye’deki Abhaz diasporası
1.3. Başaran Koleji
- Abhazya’nın İzolasyonu: BDT Ambargosundan Rusya Federasyonu’nun Yaptırımları Tek Taraflı Olarak Kaldırmasına, 1996-2008
2.1. Bir bakışta Abhazya
2.2. Deniz ve kara ambargosu, 1996-2001
2.3. İzolasyon düzeninin aşamalı olarak tek taraflı kaldırılması, 2001-2008
- Rusya Federasyonu ile Ekonomik Bütünleşme Süreci
3.1. İzolasyonun hafiflemesiyle birlikte aşamalı canlanma
3.2. Abhazya’nın Rusya Federasyonu tarafından tanınmasından sonra çizilen yeni yasal çerçeve
- Abhazya’nın Türkiye ile Ekonomik İlişkileri
4.1. Türk-Abhaz ticaretinin Türkiye’den bir Abhaz işadamının gözünden portresi
4.2. Maden sektörü: kömür madenleri, Tamsaş
4.3. Trabzon’dan Türk bir işadamının bakış açısı
- Abhazya’nın Karadeniz Bölgesi ile Bütünleşmesi: Biçimcilikten Pragmatizme, İzolasyondan Entegrasyona
5.1. Ambargo ve ablukanın sorgulanması
5.2. Abhazya’nın izolasyonunu bitirmede Türkiye’nin rolü
5.3. Kara ulaşım hatlarının önemi
Sayı : 2010 01