Polonya’da Kafkasya Günü

0
509

15 Aralık günü Polonya’nın Lomza kentindeki Filarmoni Salonu’nda (Filharmonia Kameralna) eğitimsel ve sanatsal nitelikteki etkinliklerle Kafkasya kültürü tanıtıldı. 

Kentteki farklı toplulukların entegrasyonuna yönelik organizasyon Fundacia Ocalenie (Kurtuluş Vakfı), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Polonya Yabancılar Ofisi tarafından organize edildi. Projenin finansmanını ise BMMYK üstlendi. Etkinliğin organizatörleri tüm Lomza sakinlerine ulaşmaya çalışırken, düzenlenen etkinlikler hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap ediyordu. 

İlkokul öğrencileri ve öğretmenlere yönelik projenin eğitimsel kısmında; çocuklar Çeçen ve Gürcü kültürünü daha fazla tanımak için (Fundacja Ocalenie eğitmenlerince idare edilen) mini çalışma atölyelerine katıldı; uzman kareografistler eşliğinde Çeçen dansını öğrendi; bütünleştirici ve sanatsal çalışmalar icra etti. Projenin sabah etkinlikleri sırasında katılımcılar Çeçen tatlılarının tadına bakma ve Çeçen müziklerini de dinleme fırsatı buldu. 

Projenin ikinci kısmı olan “Sanat Akşamı” ise tüm yerel sakinlere açıktı. İkinci bölüm; Abdulgani Malsagov yönetimindeki gençlerin dans grubunun Çeçen dansından örnekler sunmasıyla başladı. Ardından, yerel Kapoera grubu becerilerini sergiledi. 

“Sanat Akşamı”, Finlandiyalı yönetmen Pirjo Honkasalo’nun çok sayıda ödül almış “Melankoli’nin Üç Odası” isimli filmi ile doruğa ulaştı. 

Gecenin sonunda misafirler, mülteci kadınlar tarafından hazırlanan Çeçen ve Gürcü mutfağından yemekleri tatma imkanı buldu. Katılımcılar aynı süre zarfı içerisinde, “Gazeta Wyborcza”nın muhabiri Krzysztof Miller tarafından çekilmiş Çeçenya’daki savaşa ilişkin fotoğrafları ve “Napo Fotoğraf Ajansı”ndan Wojciech Grzedzinski’nin Ağustos 2008′de Gürcistan’da yaşanılan çatışmalara ait fotoğraflarını da gördüler. 

Foundacja Ocalenie’den Kamil Kaminski, “Fundacja Ocalenie’ye teşekkürler, 2008 yılında da Çeçen kültür gecesine katılma imkanı bulmuştuk. Aynı yıl yaşanan Rus-Gürcü çatışması nedeniyle pek çok Gürcü Polonya’nın Lomza ve Czerwony Bor kentlerindekiler dahil olmak üzere mülteci merkezlerine yerleştirildi. Bu akşam düzenlenen Kafkasya gecesi ise Çeçen ve Gürcü mülteciler kendi kültürlerini Lomza sakinlerine tanıtmak için eşssiz bir fırsat elde ettiler” dedi. (waynakh.com)  

  

Fundacja Ocalenie 

  

Sayı : 2010 01