Dünya Kadınlar Günü 100. Yılında

0
538

Kadınların acı deneyimlerinden doğan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bu yıl 100. yılını devirdi. Kadınların uğruna ağır bedeller ödediği eşitlik, özgürlük ve barış tümüyle gerçekleşmese de, artık onlar da sistem de farkında ki; “hiçbir şey eskisi gibi değil!” 

Nitekim, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle oluşturulan 8 Mart Platformu yayınladığı bildiride, haklarını ve taleplerini sıralayarak, şu tespitleri yaptı: 

“Emeğimizin yok sayılmasına, sömürülmeye, yoksullaştırılmaya, cinsel, fiziksel, duygusal, psikolojik, her türlü erkek egemen şiddete ‘hayır’ diyoruz. Ekonomik kriz nedeniyle artan ücret eşitsizliğine, işten atılanlar olmaya, ucuz iş gücü görülmeye ‘hayır’ diyoruz. Bizi aileye daha da bağımlı kılan, eve kapatan, haklarımızı yok eden SSGSS yasasına ‘hayır’ diyoruz.” 

Platform üyesi kadınlar, “Yerel yönetimlerde erkeklerin egemenliğini değiştireceğiz” diyerek, 8 Mart’ın resmi tatil olmasını da talep ettiler. 

Kadınların Talepleri 

– Ev eksenli çalışma, ev içi çalışmada sosyal güvence, erken emeklilik, kreş, yaşlı/engelli bakım evleri, sığınma evleri, 

– Kılık, kıyafete yönelik her türlü baskı ve yasağın kaldırılması, anadilde engellenmeden konuşmak ve eğitim görmek, 

– Operasyonların, savaşın, işgalin son bulması, savaşa ayrılan bütçenin kadınlar için kullanılması. 

  

Sayı : 2010 03