Dünya, Soykırımı Duymalı

0
427

Kafkasya’da güncel politik gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda konuşan Adigey Çerkes Kongresi Başkanı Murat Berzeg, diaspora Çerkeslerini hem uyardı hem de ‘ortak akıl’ oluşturmaya çağırdı.  

Adıgey Cumhuriyeti’ni yok etme hazırlıkları yapıldığını vurgulayan Berzeg, buna karşı  etkin bir politika üretmek ve ‘soykırım’ı dünyaya duyurmak üzere örgütlenmek gerektiğini söyledi.  

Adigey Çerkes Kongresi Başkanı Murat Berzeg, Kafkasya Forumu’nun düzenlediği, Kafkasya’da güncel politik gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda,  Adıgey Cumhuriyeti’nin (AC) yok edilmesi için gerekli altyapının hazırlandığı uyarısı yaparak “Hedef; 2014’e dek olan sürede AC’nin feshedilerek Krasnodar ile kaynaştırılmasıdır” dedi.  

Murat Berzeg, Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı Salonu’nda 28 Şubat’ta yapılan toplantıda yaptığı konuşmada, özellikle ‘Soykırım’ın dünyaya duyurulmasının önemine vurgu yaparak şunları şunları söyledi:  

“Bugün Adığe halkının sahip olduğu iki önemli kurum var; Adığe Hase ve Dünya Çerkes Birliği (DÇB). Ve bunlar son 20 yıldır işlevsel olarak dil ve kültür konuları üzerine yoğunlaşmış durumda. DÇB yetkilileri; herhangi bir politikaya dahil olmayacakları ve politikaya girmeyecekleri konusunda açıklamada bulundu. Bu nedenle Kafkasya’da yaşayan Adığeler politik anlamda farklı bir sesin, farklı bir organizasyonun gerektiği konusunu tartıştılar ve politik anlamda örgütlenme konusunda fikir birliğine vardılar. 

Bizim değerlendirmemize göre, Kafkasya’da yaşayan Adığeler kısa ya da uzun bir zaman dilimi içinde dillerini ve kültürlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyalar ve önlem alınmazsa kaybedecekler. “ 

Öncelikli hedefin, Adığe halkının tarihsel Adığe toprakları üzerinde coğrafi ve kültürel anlamda birleştirilmesi olduğunun altını çizen Berzeg, bugün Türkiye, Ürdün, Suriye ve Kafkasya’da yaşayan Adığeleri birbirine bağlayan ortak noktalarının geçmişleri olduğunu belirtti.   

Berzeg, Adığe halkının geleceği üzerindeki belirsizliği kaldırmak için yapılması gerekenleri de sıraladı:. 

“ Savaşlar sırasında Rusların bize uyguladığı politikaya dair tarihsel dokümanları kaynaklardan toparlayıp belgeler haline getirdik. 150 yıl süren savaşlarda Rusların Adığelere uyguladığı şiddet ve zulüm bugüne dek yeterince sorgulanmadı. Bu belgelerin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkacak sonuç Rusya’yı zor durumda bırakacaktır. Çerkes Kongresi bu anlamda girişimlerde bulundu, ancak Rusya’nın yanıtı ‘soykırım yoktur’ şeklinde oldu. Ardından Avrupa Parlamentosu’nda girişimlerde bulunduk. Rusya’nın takibatı nedeniyle çalışmalarımızı ilerletemedik, gereğince sonuçlandıramadık. 

 DÇB dışında yeni bir yapılanmaya ve soykırımı dünyaya duyurmak için, ortak aklı oluşturarak örgütlenmeye ihtiyacımız var. Aksi halde yok oluş önlenemez. Bu bağlamda bizimle işbirliği yapmak isteyen herkesle görüşmeye hazırız.” 

Kazakların yasal anlamda “ulus” ünvanı alması ve Adığe topraklarının onların tarihsel toprakları varsayılmasının yanı sıra silahlandırılmalarını, Adıgey Cumhuriyeti için  tehlike sinyalleri olarak tanımlayan Berzeg, sözlerine şunları ekledi: 

“Bu süreç 2014 Soçi Olimpiyatları’na dek tamamlanabilir. Sonraya da bırakılabilir. Hedefleri 2014’e dek olan sürede AC’nin feshedilerek Krasnodar ile kaynaştırılmasıdır. AC üzerindeki haklar Kazaklara geçecektir. Bu durumu Adığeler içinde kabul edenler de var etmeyenler de.. Çare nedir? Bize dayatılan bu duruma boyun eğip yok mu olacağız? Yeni çıkış yolları mı arayacağız? Sesimizi çıkarıp soykırımı dünyaya duyuracak mıyız ya da yok mu olacağız? 

Bugünkü sorunumuz budur.” 

  

Sayı : 2010 03