Pınar Selek hâlâ adalet bekliyor

0
462

Yargıtay’ın Pınar Selek’in beraat kararını iptal etmesi üzerine “Hâlâ Tanığız Platformu” açıklama yaptı. Açıklamada “Pınar’ın yaşadığı dehşeti hepiniz paylaşıyoruz” dendi.  

Yargıtay 9. Dairesi’nin, Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili Pınar Selek’in beraati kararını iptal etmesi üzerine yeniden bir araya gelerek “HalaTanığız Platformu’nu oluşturan Selek’in bireysel ve kurumsal destekçileri, 4 Mart 2010’da bir basın açıklaması yaptılar. Deniz Türkali’nin platformun bildirisini okuduğu toplantıda, felsefeci Yüksel Selek ve feminist performans sanatçısı Esmeray da söz aldı.  

İçine itilmeye çalışıldığından daha da büyük bir oyun hazırlandığını ilk o gece fark eden Pınar’ın yaşadığı dehşeti 12 yıldır hepimiz paylaşıyoruz diyen Türkali, “Gerçekle kurgu arasındaki çizginin belirsizleştiği, adalet zemininin kayganlaştığı bu ortamda söyleyecek söz bulmakta zorlanıyoruz.” sözleriyle bu haksızlığa bir an önce son verilmesini dile getirdi.  

“Beraat’e rağmen Yüksel Selek ise yaptığı konuşmada, Pınar Selek’e açılan davanın “korkusuz, yılmayan, bilinçli ve mücadeleci kadın simgesine karşı açılan bir dava olduğunu söyleyerek “Pınar yılmayacak ve mücadeleci kadınlara, yeni kuşaklara örnek olacak.” dedi. Pınar tutuklanana kadar 24 saat birlikte olduklarını belirten Esmeray, “Eğer Pınar suçluysa ben de suçluyum, kendimi ihbar ediyorum” dedi.  

Hala Tanığız Platformu, bu davanın “Mısır Çarşısı” davası olmaktan çıkıp “Pınar Selek” davasına dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Pınar Selek, hakkında açılan ‘komplo dava’dan 2006 ve 2008 yıllarında ayrı ayrı iki kez beraat etmişti. Ancak yerel mahkemenin verdiği beraat kararı, Yargıtay 9. Dairesi tarafından mart 2009’da bozuldu ve Selek’e ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesi istendi. Yargıtay 9. Dairesi’nin bu kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı itiraz da, şubat 2010’da Yargıtay Genel Kurulu’nda oy çokluğu ile reddedildi.  

   

Sayı : 2010 03