Soçi’de Gizlenen Gerçekler

0
431

Çerkes Soykırımı’nın 150, yıldönümünde, Rusya’nın toplu mezarların üstüne Olimpik Köy inşa etmeye hazırlanması, ‘vahşetin unutturulmaya çalışılması’ olarak değerlendirildi.  

 ‘‘2014 Soçi Olimpiyatlarına Hayır’’ Komitesi Soçi’de yapılacak olan 2014 Kış Olimpiyatları aleyhinde gösteri yapmak için Vancouver’e gitti. Soçi, yerli halkı 19. yüzyılın ortalarında Ruslar tarafından katledilen ve sürülen Çerkeslerin vatanıdır. Anavatanlarında hiçbir hakları olmayan ve sorunlarını dünya çapında bir platforma taşımayı hedefleyen Komite, Soçi Olimpiyatları’na karşı durmanın 14 sebebini de açıkladı.  

 Açıklamada 2014 Soçi Olimpiyatları’nın, Çerkes Soykırımı’nın 150. yıldönümünde gerçekleşeceği bildirilerek şöyle dendi: “Soçi’yi Ruslar için bu denli kutlu bir yılda Kış Olimpiyatları alanı olarak seçmek, Rusya İmparatorluğu’nun Çerkes Halkı’na yaptığı zulmün ve sistematik katliamının daimi merasiminin temsilidir. Soykırım kurbanlarının toplu mezarları üzerine Olimpik Köy inşası, yapılan bu vahşeti fiilen belleklerden silme çabasını sembolize etmektedir!”  

  1. Halen Rusya tarafından tanınmamış, uygar dünyadan ise saklanmakta olanÇerkesSoykırımı, Çerkesya yerli halkının kasten yok edilmesine yönelik bir girişimdi. Soçi’de inşa edilen olimpik stadyumlar ve olimpik köy soykırım sırasında acımasızca katledilen Çerkeslerin toplu mezarları üzerinde yükselmektedir.   
  2. Ruslar tarafından işgal edildikten sonra adını orada Rus kuvvetlerince akıtılanÇerkes kanından alan “Kızıl Çayır” Krasnaya Polyana, gerçek adıyla Kbaada,  2014 Kış Olimpiyat Oyunları’nın merkezi olarak seçilen bu yer, 21 Mayıs 1864 tarihinde o zamanki tüm Çerkes nüfusunun %50’si, 1.5 milyon erkek, kadın, çocuğun hayatını kaybettiği ve Kafkas-Rus Savaşları sonunda Rusların zaferlerini kutladıkları yerdir.    
  3. Çerkesya’nınbaşkenti Soçi, 1 milyondan fazla  Çerkes’in sürgün noktasıdır.   
  4. Bugün kalan nüfusunun yaklaşık %90’ı anavatanından uzakta yaşayanÇerkesler, dünyanın en büyük oransal diasporasına sahip milletidir. Çerkeslerin anavatanlarına dönüş hakkı yoktur.   
  5. Tüm dünyadakiÇerkesler2014 Olimpiyatları’nın Soçi’de yapılmasına karşı çıkmaktadır.   
  6. Bugün halaÇerkesya halkı devasa stadyumlar, altın madalyalar ve Olimpiyat kutlamalardan çok daha önemli olan temel insan onuru, hak ve hürriyetlerinden yoksun bırakılmıştır.   
  7. Rusya Devleti Başbakan Yardımcısı Dimitri Kozak verdiği demeçte, “Kafkasya’ya hiçbir yatırım yapılmayacağını” kamuoyuna duyurmuştur. Rusya milyarlarca doları, Kuzey Kafkasya’nın altyapısını onarmak ve ekonomisini düzeltmek yerine olimpik stadyum inşa etmek için harcamaktadır. Bunun yerli halka hiçbir ekonomik getirisi olmayacaktır.   
  8. Olimpiyat öncesi bugün bölgede, protestocular gözaltına alınmakta, sesini çıkarmaktan çekinmeden düşüncelerini savunanlar ortadan kaybolmakta ve bölgede yaşayanlar rızaları alınmadan ve kendilerine verilen cüzi bir tazminatla zorla yerlerinden edilmektedirler.   
  9. Soçibölgesi doğal ekosistemi, bir çevre felaketiyle karşı karşıyadır. Soçi müsabakaları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve koruma altında bulunan “Kafkasya Doğal Rezervleri” için koruyucu kemer niteliğinde bu yerde tesis edilecektir.    
  10. Kuzey Kafkasya’da yaşayanÇerkesler etnik olarak Ruslarla aynı haklara sahip değildir.   
  11. Rusya, Olimpiyatlar çerçevesinde yaptığı hiçbir halkla ilişkiler çalışmasındaSoçi’nin yerli halkı Çerkeslerin varlığını kabul etmemiştir. Moskova Soçi’nin gerçek tarihi ile ilgili olarak tüm dünya kamuoyunu aldatmaktadır.    
  12. Rusya Federasyonu sınırları içinde veDiaspora’da yaşayan Çerkeslerin hiçbiri istedikleri zaman Soçi kentini özgürce ziyaret edememektedirler. Kaldı ki, Olimpiyatlara Soçi’nin yerli halkı Çerkesler hariç herkes davet edilmiştir.   
  13. Antik tarihi M.Ö. 10,000 yılına kadar dayanan arkeolojik alanlar, tarihsel değerine hiçbir saygı gösterilmeksizin, Olimpik buluşma yeri yaratmak için kasten yok edilmektedir.  
  14. Amacı barışı veuluslar arası işbirliğini spor yoluyla yükseltmek olan Olimpiyatların Rusya gibi riyakar bir ülkede yapılması ahlaka aykırıdır. Rusya diğer dünya halklarına yapılan soykırımları tanımasına rağmen, kendisinin Çerkeslere karşı işlediği soykırımı yok saymayı hala sürdürmektedir.  

New Jersey’den Soçi’ye   

New Jersey’de kurulu, Çerkes Kültür Enstitüsü, Jineps’e gönderdiği mesajda, Soçi Olimpiyatları’nın engellenmesine ve ‘Soykırım’ın tanınmasına ilişkin verdikleri mücadeleyi, kuruluş amaçlarını, etkinliklerini ve hedeflerini anlattı. İşte Enstitü’nün kendi kaleminden çalışmaları:   

Temel amaç sadece Çerkesleri global bir ölçekte birleştirmekle sınırlı değildir. Amaç  Çerkesler’i ve Çerkes olmayanları Çerkes kültürü, mirası ve tarihi hakkında bilgilendirmek; Anavatan ve diasporadaki Çerkesler adına sosyo-politik hakları için lobi faaliyeti yapmak; Çerkes sorunu ile ilgilenen kişiler için bir bilgi kaynağı görevini görmektir.   

Kuruluşun amaçlarının gerçekleşmesine yönelik halihazırda devam eden iki kampanya mevcut:2014 Soçi Olimpiyatları’na Hayır ve Çerkes Soykırımı Tanıyın. Çerkes Kültür Enstitüsü ulusal konferanslar, seminerler, gösteriler ve kalabalık toplantılar yoluyla farkındalık oluşturmaktadır. Diğer bir amaç Diaspora ile Anavatan arasında güçlü bir iletişim ağı oluşturulmasıdır. Çerkes Kültür Enstitüsü diyalog oluşturarak, Çerkesya ile Çerkes Diasporası’nın tarih, siyaset, toplum ve kültürüne dair güncel sorunlar hakkında dünyanın tartışmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Topluluk içinde başka kuruluşlar olsa bile sadece kültür konusuna odaklanarak siyasi, tarihi ve toplumsal sorunları hariç tutmaktadırlar.Çerkes Kültür Enstitüsü, Çerkes haklarının savunulmasında kritik olan bu sorunları ele almaktadır.”    

   

Sayı : 2010 03