21 Mayıs Etkinlikleri

0
456

Konsolosluk önünde protesto 

Münih’te yaşayan Çerkesler ilk defa bu yıl ‘21 Mayıs Anma Töreni’ni açık alana taşıyıp, RF Konsolosluğu önünde düzenledikleri bir etkinlikle ‘Çerkes Soykırım ve Sürgünü’nü protesto ettiler. 

Almanya Çerkes Federasyonu her sene olduğu gibi, bu sene de her derneğin 21 Mayıs’ı kendi bünyesinde ve lokalinde anmasını istemiş, ama Münih Çerkes Enstitüsü anma etkinliğini RF konsolosluğu önünde bir protesto gösterisine dönüştürmeyi uygun bulmuştu. 

“Berlin, Almanya’nın başkenti. Avrupa’nın önemli ‘siyasi merkez’lerinden biri. Burada olan herşey dünyanın ilgisini çeker. Buradan yükselen her ses dünyada yankısını bulur. Bu nedenle 21 Mayıs Berlin’de de günün anlam ve önemine uygun anılmalı” görüşü doğrultusunda oluşturulan “21 Mayıs İnisiyatifi”, 22 Mayıs günü RF Konsolosluğu önünde toplandı. İki saat boyunca “Çerkes Soykırımı ve Sürgünü”nü kınayan pankart ve dövizler eşliğinde, Çerkes soykırımının unutulmadığı ve unutturulmayacağı haykırıldı. 

 

Ata mezarları çiçekle donatıldı 

Kıbrıs’ın bir liman kenti olan Girne’nin Kaşgar plajında 19 Mayıs günü yapılan anma törenine Kıbrıs’ta yaşayan Çerkesler katıldı. 

Törende bir konuşma yapan Şamil Erdoğan, “21 Mayıs Büyük Çerkes Sürgün ve Soykırımı” hakkında şunları söyledi: 

“Yıllar önce başlayan büyük çilenin 146. yılı nedeniyle buradayız. Bugün, acımız 146. kez artıyor. Rusya, tarihin gördüğü en büyük katliamı gerçekleştirdikten sonra, dönemin en büyük emperyalist devleti İngiltere ile anlaşma yaparak, atalarımızı sürgüne yollamıştır. Bizler bütün bunlara rağmen kimliğimizi ve benliğimizi bu günlere getirdik. Bizler bugün anayurdumuzda olmasak da, ülkemiz her daim yüreğimizde yaşamaktadır ve yaşayacaktır.” 

Katılımcıların Kıbrıs kıyılarındaki atalarının mezarlarını çiçeklerle süslemesinden sonra, tören saygı duruşuyla son buldu. 

 

Devlet töreni yapıldı 

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde (KÇC) 21 Mayıs 1994 tarihinde çıkartılan yasa ile 21 Mayıs günü resmen “Rus-Kafkas savaşı kurbanlarını anma ve yas günü olarak” kabul edilmiş olduğindan, törene, Cumhuriyet dram tiyatrosunda devlet üst düzey yöneticileri, din adamları, STK temsilcileri, tüm rayonlardan gelen temsilciler ile halk katıldı. 

KÇC Devlet Üniversitesinde görevli Tarihçi Fatima Ozova ve Bella Camakulova’nın konuşmalarından sonra KÇC Başkanı Boris Ebzeyev Rus-Kafkas savaşlarının çapının genişliği, sebep olduğu kayıpların büyüklüğü ve uzun sürmesi ile tarihte özel bir yer aldığını belirtti. Aynı zamanda pek çok Kafkas halkının kaderinde derin izler bıraktığını söyledi. 

 

101 yıllık direnişe 101 mum 

‘1763-1864 Rus-Kafkas Savaşları Sürgün Anıtı (Psejig)’ önünde 20 mayıs akşamı, başlayan anma etkinliklerine; Taslo Aliy, Zeushe Aves, Hakul Aksana, Hatti gibi bir çok sanatçı ve müzik grupları katıldı. İki saatten fazla süren program, 101 yıl süren Rus-Kafkas savaşlarının her bir yılını simgeleyen birer mum yakılmasıyla sona erdi. 

21 Mayıs günü sabahı Lenin caddesi tren istasyonu önünden sürgün anıtına doğru, atlılar öncülüğünde başlayan yürüyüş, sloganlar ve ğıbzeler (ağıtlar) eşliğinde yaklaşık bir saat sürdü. Yürüyüşe katılanlar anıt önünde diğer katılımcılar ile buluştu. Devlet erkanının da katıldığı törende saygı duruşundan sonra söz alan konuşmacılar Çerkeslerin yaşadığı tarihsel felaketi vurguladılar. (Haber: Gupse Aydemir Altınışık) 

 

Galil tepesinden başladı 

20 Mayıs günü 20 genç Adığe atlısı, Kfar-kama’dan Reyhaniye’ye Çerkes bayrakları ile geldiler. Galil tepesinde gecelediler. Ertesi sabah Reyhaniye köyüne girdiler, burada kendilerini Reyhaniyeli bir grup karşıladı. Anma törenlerinin yapılacağı Reyhaniye meydanına birlikte gittiler. 

Dr. Yahya Hun’un yöneticiliğini yaptığı Kuzeybatı Kafkasya’ya dair bilgilerin sunulduğu bir konferans yapıldı. Konferansa; Prof. Moşe Gemer, Dr. İshak Waytsmen ve biliminsanları Adnan Orjik ile Riyad Gış konuşmacı olarak katıldı. 

Ayrıca, 21 Mayıs’ta Hayfa’da bulunan RF Konsolosluğu önünde miting düzenledi. Kfar-kama ve Reyhaniyeli Adığeler tarafından düzenlenen miting iki saat kadar sürdü. 

Mitingte Adığe bayrakları ve üzerinde ‘Çerkes Soykırımının tanınması ve Soçi Olimpiyatlar’ının iptal edilmesi’ yönündeki taleplerin yazılı olduğu pankartlar taşındı.. 

 

Soykırım mektubu gönderildi 

21 Mayıs günü, New Jersey ve Kaliforniya’da yaşayan Çerkesler New York’a gidip Birleşmiş Milletler ve RF Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlediler. Soykırımın tanınması için ABD ve RF Devlet Başkanlarına mektup yolladılar. 

 

Anma ve yeniden diriliş 

Londra’daki tören, 23 Mayıs günü Kafkas/Kırım Anıtı önünde yapıldı. Etkinlik; “21 Mayıs 1864 Kafkas Soykırımını Anma ve Yeniden Diriliş Günü” olarak planlandı. 

 

Sayı : 2010 06