Karaçay Çerkes’e yeni başbakan

0
497

Karaçay-Çerkes’de uzun süredir boş kalan ve cumhuriyetin iki temel etnik grubu arasında gerilime yol açan başbakanlık koltuğuna sonunda Adıge Hable’den Başbakan Yardımcısı Muradin Kemov oturdu. 

Devlet Başkanı Boris Ebzeyev’in başbakan adayı olarak parlamentoya sunduğu Çerkes danışmanı Fral Şebzukov’un 12 Mayıs’ta öldürülmesi ülkeyi sarsmıştı. 

Karaçay-Çerkes Parlamentosu, 3 Haziran’daki olağan oturumunda, Kemov’un adaylığını onayladı. Kemov’un adaylığını oturuma katılan 68 milletvekilinden 47’si ‘Evet’ dedi. 

Oturumu yöneten Parlamento Başkan Yardımcısı Ruslan Habov, Kemov’un adaylığının parlamentoya 2 Haziran’da Ebzeyev tarafından sunulduğunu ancak oturum başlayıncaya kadar adayın isminin dile getirilmediğini açıkladı. 

Adaylığının onaylamasının ardından ilk demecinde Kemov, yeni hükümetin önceliğinin ekonomi olacağını söyledi. Ebzeyev de, Kemov’u ülke halkının çıkarları için çalışabilecek profesyonel bir kişi olarak tanımladı. 

Karaçay-Çerkes Anayasası’na göre, başbakanının en geç 14 gün içinde devlet başkanına yeni kabineyi sunması gerekiyor. 

Ebzeyev, 2008’de başbakanlığı Rum asıllı Vladimir Kayşev’e vererek devlet başkanlığının Karaçay, başbakanlığın Çerkeslerde olması geleneğini bozmuştu. Siyasi hiyerarşinin başka alanlarda da bozulması etnik krize yol açmış ve sonunda Kremlin’in Kuzey Kafkasya Federal bölge temsilcisi Aleksandır Hlopanin müdahale ederek başbakanlık görevinin tekrar Çerkeslere verilmesini istemişti. 

(Ajans Kafkas) 

 

Muradin Raufoviç Kemov kimdir? 

Kemov 15 Kasım 1959’da Adıge Hable köyünde doğdu. Temel eğitiminin ardından 1977’den itibaren ‘İkon-Halski’ sovhozunda işçi olarak çalıştı. 1978-1980’de Sovyet ordusunda askerlik hizmetini yaptı. 1985’te Stavropol Tarım Enstitüsü Ziraat Fakültesi’ni bitirdi. Evli ve üç çocuk babası. 

 

Sayı : 2010 06