Sinop’ta kültür gezileri

0
473

Sinop Kafkas Derneği’nin, son 6 aydır Kuzey Kafkas dans kursu, Mezbjen gezi grubu aylık gezileri, Dayanışma Yemeği ve 21 Mayıs Sürgün anması ile yoğunlaşan faaliyetleri sürüyor. 

Çerkes camiasını bir araya getirmek, kültürü diri tutmak ve gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla sürdürdüğü faaliyetleri içinde 23 Nisan’daki Dayanışma Yemeği vardı.. Yemeğe yaklaşık 300 kişilik bir katılım oldu. Program ‘Sürgün’ ve dernek faaliyetlerini anlatan kısa bir sunum ile başladı. Coşkunun hiç düşmediği gecede, genç dans grubumuzun gösterisi ile oyunlar başladı. Genç yaşlı herkesin katılımı ile danslar gece devam etti. 

Dernek gençlerinin oluşturduğu Mezbjen grubunun gezileri ise Erikli ile başladı. Her ay gerçekleştirilen gezilerin bir sonraki, Aralık ayında Adığe köyü Dağyeri ile devam etti. Karlı bir havada oldukça eğlenceli ve bir yürüyüşün ardından grup, dernek mensubu İhsan Ercan’ın evinde misafir edildi. Köydeki komşuların da misafirperverlikle karşıladığı grup, burada köy halkı ile kaynaşarak dansları da kar üzerinde yaptı. Ardından yenilen yemeğin ardından köy içinden bir yürüyüş ile gezi sonlandı. 

Ocak ayında, kapalı bir havada başlayan gezi Abhaz köyü İncemeydan’a yapıldı. Yaklaşık 4 km. orman içi parkurdaki yürüyüşden sonra dernek üyesi Resul Tuna’nın ailesine ait evde mola verildi. Burada yenen yemek ve sonrasında köy halkının da katıldığı danslar ile devam etti. Daha sonra köy halkından Önder’in evinde köy halkı ile buluşularak sohbetler edildi. Köy içi gezisi ise, dernek üyelerinden emekli öğretmen Erdoğan Erkaymaz’ın rehberliğinde gerçekleşti. Köy sakinleri, köyün kuruluşu hakkında grubu bilgilendirdi. 

Sonraki ay, Sinop’un en güzel köylerinden Adığelerin yoğun olarak yaşadığı Bektaşağa köyüne gezi yapıldı. Çok güzel bir doğa yürüyüşünün ardından dernek mensubu Görkem Yılmazer’in evinde konaklandı. Yenen yemeğin ardından bahçede danslar yapıldı, sonra da köy içinde yapılan yürüyüş ile gezi devam etti. 

Mayıs ayında, 60 kişinin üzerinde oldukça yoğun bir katılım ile Ayancığın Çerkes köylerinden Ömerdüz’de gerçekleştirilen Hıdrellez şenliğine katılan grup, Cihat Altaş’ın evindeki kahvaltıdan sonra Hıdrellez için oluşturulan alanına geçildi. Burada köy halkının yaptığı Keşkek ve diğer ikramlardan sonra Dernek dans grubunun kısa gösterisi ile oyunlar başladı. Ara ara yağan yağmura rağmen oldukça danslara ara verilmedi 

Sinop Kafkas Derneği yetkilileri gezilerin; yetişen Adığe ve Abaza gençlerin kültürü daha yakından tanıması, birbirleriyle daha yakın ilişkiler geliştirmesi ve kültürün yeni nesillere aktarılmasının sağlanması adına önemli olduğuna vurgu yaptı. 

Dernek yetkilileri Sinop’un, Kafkas Sürgünü sonrasında Çerkes atalarının ilk karaya çıktıkları yerlerden birisi olması yönü ile önemli bir şehir olduğuna vurgu yaparak, daha önce Samsun’daki 21 Mayıs anlamalarına katıldıklarını ancak bu yıldan itibaren Sinop’ta yapılmasının daha önemli olduğuna inandıklarını söylediler. Bu anmanın Sinop’ta yapılmasının; özellikle gençlerin farkındalığını arttıracağı ve Çerkes halkının-kendisini daha iyi anlatmak, tanıtmak adına önemli olduğunu dile getirdiler. 

 

Sayı : 2010 06