AB Temsilcisi Semnebi’den Bagapş’a öneri

0
451

AB’nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter Semnebi, Sohum’da görüştüğü Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’a, ‘AB’nin Abhazya’ya yönelik önceliğinin tanıma olmadan ortaklık politikasının hayata geçirilmesi olduğunu’ söyledi. Bagapş ise, AB’nin Abhazya’ya ‘Gürcistan’ın parçası muamelesi yapmaktan’ vazgeçmesini istedi 

AB, Sohum’a Abhazya ile tanıma olmadan ilişki geliştirmek istediği mesajı verdi. AB’nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter Semnebi, Sohum’da Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ile bir görüşme yaptı. Görüşmede Semnebi, ‘AB’nin Abhazya’ya yönelik önceliğinin tanıma olmadan iştirak politikasının hayata geçirilmesi olduğunu’ söyledi. Bununla AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu aracılığıyla farklı projelerin hayata geçirilmesi ve öğrenci değişimi programının kast edildiği belirtildi. 

 Sergey Bagapş da, AB’nin bu politikasını anlayışla karşıladıklarını ama birliğin Abhazya’ya Gürcistan’ın parçası muamelesi yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Bagapş “AB bizi Rusya ve bazı Batılı devletlerin tanıdığı bir cumhuriyet olarak kabul etmeli. Biz durumu anlıyoruz ve tanınma talep etmiyoruz. Diyalog için açığız, ancak pozitif şeylerin olması için ileriye doğru gitmek lazım” dedi. 

2008’deki savaştan beri hiçbir sonuç alınamayan Cenevre süreciyle ilgili de Bagapş, müzakerelerde arabulucuların tarafsız bir tavır takınmaları ve tüm taraflara eşit davranmaları gerektiğinin altını çizdi: “Bu anlamda bizim bir tarafı açıkça destekleyen arabuluculara ve eş başkanlara eleştirilerimiz var.” Bagapş, eş başkanlar tavırlarını değiştirmezse süreçten tamamen çekilecekleri uyarısı yaptı. 

Basına kapalı görüşmenin ardından bir açıklama yapan Semnebi de, görüşmenin ‘içerikli, faydalı ve her zaman olduğu gibi açık’ geçtiğini belirterek “Bu tür irtibatlar her zaman olumlu. Biz, tanımadan iştirak politikamızı hayata geçirme imkanlarını arıyoruz. Abhazya’nın Avrupa toprağı olduğu ve zorlu siyasi meselelerin çözümü olmasa bile temas imkanlarını bulmak gerektiğinden söz ettik” dedi. 

AB’nin Abhazlar ve Gürcüler arasında kopan ilişkileri yeniden tesis etmek istediğini belirten Semnebi “İnsanlar arasında diyalog ve faydalı ekonomik projelerin gelişimi için şartları oluşturmak lazım” diye ekledi. 

Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’ya yönelik yeni stratejisiyle ilgili olarak da Semnebi “Gürcistan hükümeti dahi bu stratejinin Abhazya ve diğer bazı partnerlerince tamamıyla kabul edileceğini beklemiyor. Strateji bizim perspektifi olduğunu düşündüğümüz bir çok faydalı nokta içeriyor. Umuyorum ki, Abhazya halkı ve yönetimi de bunu dikkate alacak” dedi. 

AB’nin yeni dışişleri yüksek temsilciliği çerçevesinde yürütülen reorganizasyon nedeniyle Güney Kafkasya’daki AB özel temsilciliğinin kapatılma olasılığına da değinen Semnebi, bu konuda görüşmelerin devam ettiğini ve henüz karar alınmadığını belirterek “Bu AB’nin yeni diplomatik hizmetinin çalışmaya başlamış olmasına bağlı. Her halükarda Güney Kafkasya’nın AB’nin dikkatinden mahrum kalmayacağını vaat ediyorum” dedi. 

2006’dan beri AB’nin Güney Kafkasya’daki özel temsilciliğini yapan İsveçli diplomat Semnebi’nin görev süresi 31 Ağustos’ta bitiyor. (Ajans Kafkas) 

 

Sayı : 2010 07