“Abhazya bağımsız olacak”

0
527

Almanya’nın Dış Politika Konseyi’nin Rusya ve Avrasya uzmanı Aleksandr Rahr, Tiflis’e bağlı ve Moskova tarafından tanınan Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetleriyle ilgili değerlendirmede bulunarak, “Türkiye’nin destek verdiği gibi başka ülkeler de Abhazya’ya destek verecektir, ama G. Osetya’nın kaderi belirsiz” iddiasında bulundu. 

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in geçenlerde Moskova’da Gürcistan’ı G. Osetya ile ilişki kurmaya davet etmesiyle ilgili açıklamaları her iki ülke basınında geniş yankı buldu. Gürcü Cumhuriyet Partisi lideri Levan Berdzenişvili basına yaptığı açıklamada, “Putin Gürcü yönetimine müracaat etti, ama burada asıl mesaj Amerika’ya idi. Öneri güzel, ama hayata geçirmek mümkün değil… Ayrıca, Rus askerlerinin bulunduğu bir bölgeyle nasıl el sıkışabiliriz ki?” dedi. 

Konuyla ilgili ilginç yorum ise Rusya ve Avrasya uzmanı Aleksandr Rahr’tan geldi. Putin’in açıklamasında ölçülü bir yaklaşımın olduğunu ifade eden Rahr, “Bu tür açıklamaları genelde başbakanlardan ziyade devlet başkanları yapar. Ama Rusya’da tandem iktidar var. İyi mi kötü mü, bilemem. Ama durum bu. Putin’in siyasi bir açıklama yapması için Medvedev’den izin aldığı da bir ihtimal” diye konuştu.

1. Osetya’dan farklı olarak Abhazya’nın kendi bağımsızlığını güçlendireceğini kaydeden Rahr, “Abhazya’nın bağımsızlığını başka ülkeler de tanıyacaktır ve destek verecektir. Örneğin Türkiye’nin verdiği gibi. Abhazya ticaret, iş dünyasında kalkınabilir. Abhazya’nın denize çıkışı var, gelişmiş kendi devlet yapısına sahip. G. Osetya’nın statüsü ise değişebilir: Burası çok yönüyle coğrafi duruma bağlı. Rusya ile arasında dağlar var, bölgenin içinde de çok sayıda Gürcü köyü bulunuyor. G. Osetya Rusya için bir baş ağrısı oldu. Burası için fazla para harcamak lazım, bölge ise yolsuzluğa bulaşmış. Dolayısıyla G. Osetya gelecekte ya Kuzey Osetya ile birleşerek Rusya Federasyonu’na katılacak, ya da federatif çerçevede Gürcistan’a geri dönebilir.” ifadelerini kullandı.

(www.stargazete.com) 

  

Sayı : 2010 07