Balıkesir İli, Biga İlçesi Cihadiye Köyü

0
861

1881 Yılında Kafkasya ‘nın şimdi Adığe Cumhuriyeti topraklarında kalan Kuban Havzası’ndan göç eden Adığe halkı tarafından kurulmuştur. Köyün yerleşim yeri, köy kurulmadan önce, “buzağı beslenen yer” anlamında “buzalık” olarak adlandırıldığından, köye de bu ad verilmiştir. Daha sonra “din uğruna, dini yaymak için savaş yapılan yer” anlamına gelen CİHADİYE adı verilmiştir. 

 

Köyümüzdeki aileler 

Ahmet Özel ‘in köyümüzdeki aile ve sülalelerle ilgili yaptığı çalışmayla oluşturduğu liste aşağıdadır. 

ABDE (Abzeh), ASRALKO (Bjeduğ), BARSBİ (Abzeh), BATIRKO, BJEDUG (Bjedug), BOREN (Kaberdey), ÇEHOSH, ÇIYE, ÇIYUH (Abzeh), DELIKO, DIDUH (Cemguy), HATİTE (Abzeh), HATKO   (Abzeh), JAJİY (Abzeh), JANE (Şapsığ), KOKON (Bjedug), KUAŞH (Abzeh), LAPSHUKO (Bjedug), LECHERKO (Abzeh), NACH (Abzeh), NAVKO (Abzeh), PSHAKKO (Bjedug), SHAPLIKO (Ubıh), SHAŞEMKO (Bjedug), ŞHABAN (Bjedug), TEUÇEJKO, TEUÇEZ (Abzeh), TEHUÇE, TIGUJ, TIMUH (Abzeh), HUADE, YEHULE (Abzeh) 

Cihadiye Köyü Kaldkındırma Derneği 

1968 Yılında kurulan derneğimizin en önemli misyonu köylülerini ve hemşerilerini sıkı ve güçlü bağlarla bir arada tutmak ve Çerkes kültürünü, gelenek ve ananelerini yaşatmak olmuştur. 

Derneğimiz 40 yıllık mevcudiyeti süresince hem Cihadiye Köyü’nde hem de İstanbul’da yaşayan hemşerileri için yaptığı sosyal ve kültürel faaliyetlerin yanı sıra yardımlaşma ve dayanışma amaçlı birçok faaliyet gerçekleştirmiştir. Bunların arasında öğrencilere burs vermek, Ramazan ayında ihtiyacı olanlara erzak dağıtmak, kermesler yapmak vb. faaliyetler vardır. 

Her yıl Mayıs ayında köyümüzde tertiplediğimiz geleneksel Köy Mevlidi tüm köylülerimizin yanı sıra civar köylerden de büyük ilgi görmektedir. 

Bir süre önce yapımına başlanan Cihadiye Barajı’nın yakın zamanda bitmesi ile birlikte köyümüzün hem komşu köylerden gelen hem de diğer ilçe ve illerden gelen ziyaretçilerle daha hareketli bir muhit olmasını bekliyoruz. Cihadiye Barajı vesilesiyle hem baraj turizmi gelişecek hem de balıkçılığa olan ilgi artacaktır. 

www.cihadiye.com 

 

Sayı : 2010 07