Çeçenya onu gazeteci olmaya itti

0
454

Finlandiya’dan sığınma talebinde bulunan serbest Rus gazeteci ve insanhakları aktivisti Elena Maglevannaya, Finlandiya-Rusya sınırındaki Joutseno mülteci kampında, bir yılı aşkın bir süredir kararı bekliyor. Çeçenya’daki ağır insan hakları ihlallerini yazan Elena Maglevannaya, “Rusya’ya dönmem imkansız; dönüşüm ölüm cezası gibi birşey olur” diyor. 

Rusya’nın güneyindeki Volgograd kentinde dünyaya gelen 28 yaşındaki Elena, “Öyle çok insan hakları ihlaline şahit oldum ki görmezden gelemedim; birşeyler yapmalıydım ve işte bu nedenle yazmaya başladım” diye anlatıyor hikayesini. 

Elena, Volgograd merkezli Svobodnoye Slovo (İfade Özgürlüğü) isimli gazetede yazmaya başladı. Makalelelerinde özellikle Çeçenya’daki insan hakları ihlalleri, adaletsizlik, hapishaneler ve işkence konularını ele aldı. 

Makaleleri yüzünden Maglevannaya Rusya’da taciz ve tehditlerle karşı karşıya kaldı. Volgograd’da bir hapishanedeki işkenceyle ilgili yazdığı yazının yayınlanmasından sonra ‘iftira’ suçundan 220.000 Rus Rublesi (yaklaşık 10.250 TL) para cezasına çarptırıldı. Volgograd’ta tutuklu bulunan Zubair Zubairaev isimli bir Çeçen’in akıbetini yazması üzerine Uluslararası Af Örgütü ve diğer organizasyonlar Zubairaev için kampanyalar yürütmüş, Elena bu olayda birkaç uluslararası ve Rus insan hakları organizasyonu ile işbirliği içerisinde çalışmıştı.  

Bu olaydan sonra hem Rusya devletinin hem de ırkçı grupların hedefi olan gazeteci, Mayıs 2009’daki Fin-Rus Vatandaşları Forumu’nun Helsinki’deki üçüncü geleneksel konferansından sonra Finlandiya’dan sığınma talep etti. 

 “Rusya masum insanları tutuklayarak, işkence yaparak ve konuşma özgürlüğünü kısıtlayarak insan haklarını ihlal ediyor. İnsan hakları savunucuları ve gazetecilerin işleri gittikçe daha da zor bir hal alıyor. Yazmaya daha fazla devam edemeyeceğim açıktı. Rusya’da insanlar kolayca yok edilebiliyor. Hatta Çeçenya’da bundan da fazlası oluyor” diyen Maglevannaya aralarında Finlandiya Gazeteciler Birliği’nin de bulunduğu pek çok gazeteci örgütünün yanısıra, insan hakları örgütü tarafından da destekleniyor. (YLE, Waynakh Online’dan alıntılanmıştır.) 

 

Sayı : 2010 07