Rusya’da insanlık ayıbı

0
486
Rus faşistler, 7- 14 yaşları arasındaki Çeçen ilkokul öğrencilerini demir çubuklarla dövdüler. İşbirlikçi Çeçen Hükümeti’nin mecbur kılması nedeniyle Krasnador’da kampa giden çocuklara saldıran faşistler arasında kamp yöneticilerinin de olduğu öğrenildi. Saldırı sonrası ağır yaralanan 9 öğrenci ile 60 yaşındaki eğitmen Ruslan Ginazov hastaneye kaldırıldı. Öğretmen ve 7 öğrencinin sağlık durumunun kritik olduğu öğrenildi

Krasnador’da insanlık utandı
Rus faşistlerden çocuklara linç girişimi
İşbirlikçi Çeçen Hükümeti’nin mecbur kılması nedeniyle Krasnador’da kampa giden 7-14 yaşları arasındaki 300 ilkokul öğrencisine, 400 kişilik Rus faşisti demir çubuklarla saldırdı. Bizzat kamp yöneticisinin başlattığı saldırıda ağır yaralanan 9 öğrenci ile 60 yaşındaki eğitmen Ruslan Ginazov hastaneye kaldırıldı. Öğretmen ve 7 öğrencinin sağlık durumunun kritik olduğu öğrenildi
Çeçenya’dan tatil amacıyla Krasnodar bölgesine gelen 300 kadar ilkokul öğrencisinin bulunduğu çocuk kampını basan 400 kişilik grup, Çeçen öğrencileri demir çubuklarla dövdü. Başında ve kaburga kemiklerinde kırıklar oluşan ve çeşitli yerlerinden yaralanan çok sayıda çocuğun Tuapse şehrindeki bir hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Yaralılardan yedisi ile 60 yaşındaki eğitmen Ruslan Ginazov’un ise sağlık durumunun ciddi olduğu öğrenildi. Akrabalarının söylediğine göre “dayak atılan çocuklardan biri daha önce ameliyat geçirmişti, ameliyat sonrası atılan dikişler ise henüz iyileşmemişti”.
İnsan hakları savunucuları, yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara yönelik saldırıya, kampın müdürü ve iki oğlunun da katıldığını tespit ettiklerini bildirdiler.
Çocukların ve öğretmenlerinin tanıklıklarına göre, 24 temmuz akşamı Tuapse bölgesindeki Novomihailovka köyünde bulunan Don Rekreasyon Kampı’nın yardımcı müdürü Boris Usoltsev, kampın avlusunda rastladığı üç Çeçen gence önce hakaret etti, ardından da küfürler ederek dövmeye başladı. “Sizi Çeçenya’da ezdim, burada da ezeceğim” diye bağıran Usoltsev’e müdahale eden öğretmen Ruslan Ginazov, öğrencileri korumaya çalıştı. Usoltsev’in bu kez kendisine saldırması üzerine Ginozov da güç kullanmak zorunda kaldı.
Kampın yardımcı müdürü Boris Usoltsev’in daha önce Çeçenya’da savaştığı öğrenildi. Kamp müdürü ve Boris Usoltsev’in de babası olan Mihail Usoltsev ise olay yerine gelerek, önce kavgayı yatıştırmaya çalıştı ve öğretmenlerden olayın duyulmaması için ricada bulundu. Ancak kısa bir süre sonra müdür ikinci oğlu ve beraberinde yerel halktan oluşan 400 kişiyle geri dönerek, ellerinde demir çubuklarla Çeçen çocuklara saldırdılar.
Kampta yaşanan dehşet gecesinin tanıklarından öğretmen Makaşeva o geceyi şöyle anlattı: “Diğer bölgelerden rehberler bizi çocuklarımıza karşı bir saldırı hazırlığı yapıldığı konusunda uyarmıştı ve biz de geceyi geçirmeleri için çocukları diğer bölgelerden gelen başka çocukların arasında farklı odalarda sakladık. Çocuklarımızı koruyabilmek için bütün geceyi sokakta geçirdik. Geceye yakın saatlerde kamp müdürü kapıları açtı ve kamp müdürünün ikinci oğlunun önderliğinde kalabalık bir şekilde yerel halktan bazı kimseler bölgeye girdi. Saldırganlar bütün binalarda Çeçen çocukları aramaya başladı. Çeçenya’dan çocukların bulunduğu grubun kaldığı binaya birileri kalabalığı yönlendirdi. Tam olarak burada bulunan çocuk grubu ve eğitmenleri vahşi bir saldırıya maruz kaldılar.”
Eğitmenler, kendilerinin ve çocukların gece boyunca akrabaları ve dostları aracılığıyla yardım istemeye çalıştıklarını ancak saldırganlar tarafından engellendiklerini anlattılar. Yerel polisin ise vahşeti seyrettiği hatta, zaman zaman telsiz anonslarıyla zaman zaman da doğrudan kalabalığa hitap ederek, saldırganları provoke ettiği öne sürüldü.
Öte yandan Çeçenya Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov olay üzerine açıklama yaparak, çocukların bu kamplara gönderilmesi uygulamasına son verdiğini söyledi.
Söz konusu kamplar, Rusya Devleti’nin asimilasyon politikasının bir parçası olmasına rağmen Çeçenya’nın iş başındaki yönetimince zorunlu kılınıyordu. Çeçen çocukların, tatil dönemlerinde Rusya’nın çeşitli bölgelerindeki kamplarda belli sürelerle kalması mecburiydi.    (Kavkaz Center)

Sayı : 2010 07

Yayınlanma Tarihi: 2010-07-01 00:00:00