‘Sivas Katliamı’ UNUTULMADI

0
559

Madımak’ta yakılarak öldürülen aralarında aydın ve sanatçıların bulunduğu 35 kişi katliamın 17. yıl dönününde törenlerle anıldı. Sivas’ta, Madımak Oteli önünde düzenlenen törene ise çok sayıda sivil toplum örgütü ve çeşitli siyasi partilerin üyeleri, olayda yaşamını yitirenlerin aileleri ile birlikte ilk kez hükümet temsilcileri de katıldı.  

Otel önünde düzenlenen programda konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, “Bu devlet ikiyüzlülükten kurtulmalıdır. Bizden özür dilemelidir. Sivaslılardan özür dilemelidir” dedi. 

Olayın ardından o günkü TBMM’nin bir araştırma komisyonu kurduğunu ama hazırladığı raporda bütün suçu öldürülenlere attığını hatırlatan Balkız, “Bütün partilerin milletvekillerinin verdiği oylar hayırlı olsun, artık çok daha büyük bir Diyanetimiz var” diye konuştu. 

 

Üzerinden 17 yıl geçti 

2 Temmuz 1993’de Pir Sultan Abdal şenlikleri için Sivas’a giden sanatçı ve aydınların kaldığı Madımak Oteli ateşe verildi. Tarihe “kara bir leke” olarak geçen katliamda otelde bulunan 35 kişi yanarak can verdi. Çıkan olaylarda iki gösterici hayatını kaybetti. Katliamın üzerinden tam 17 yıl geçti. Sivas’ta yakılanlar unutulmadı. Anma etkinlikleri için kentte geniş güvenlik önlemi alndı. Uzun bir aradan sonra 2 Temmuz’un olayların çıktığı 1993’teki gibi cuma gününe denk gelmesi nedeni ile önlemler artırıldı. 

Öte yandan Devlet Bakanı Faruk Çelik, müze yapılması istenen Madımak Oteli’nin 17 yıl sonra kamulaştırıldığını ancak kamulaştırmanın tamamlanmasına ilişkin yasal prosedürün sürdüğünü açıkladı. 

 

Katliamlar tarihinde Çorum da var  

Çorum Katliamının 30. yılında, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi birlikleri Federasyonu’nca anma yürüyüşü düzenlenerek, katliamın aydınlatılması ve sorumluların bulunması istendi. 

Çorum Katliamı’nda, 27 Mayıs – 5 Temmuz 1980 tarihleri arasında 57 kişi hayatını kaybetti, 200’ün üstünde insan yaralandı ve 300’e yakın ev ve işyeri tahrip edildi. Katliam sonrası binlerce aile Çorum’dan göç etmek zorunda kaldı. 

Katliamdan önce Emniyet Müdürü Hasan Uyar görevinden alınarak, yerine Dersim’de birçok katliamda adı geçen Nail Bozkurt, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de MHP’nin militanı olarak tanınan Fethi Katar, valiliğe de Rafet Üçelli atanmıştı. Faşistler ise halkı tahrik etmek için cuma namazının bitiminde camilere girerek “Ey Müslümanlar, solcular-Aleviler Milönü’ndeki Alaaddin Cami’ye bomba attılar, namaz kılan Müslümanlara katlediyorlar” şeklinde halkı galeyana getirdiler. TRT de “Çorum’da Alaaddin Cami’sine patlayıcı madde atılması ve dışarıdan ateş açılması ile olaylar başladı” haberini sık sık yayınlayarak katliamda rol oynadı. 

 

Sayı : 2010 07