Meğer Çerkesce’den de rahatsızlarmış

0
509

Kaffed Eğitim ve Teşkilatlanma Sekreteri Şamil Jane, bir sitenin forum bölümüne yazdığı yazıda, Hükümetin, Çerkeslere yönelik tavrına ilişkin çok önemli bilgiler aktardı.

Kaffed’in Adığece ve Abazaca TV için yaptığı resmi başvuruya Hükümetin “Bu Çerkeslere yakışmıyor, dilekçenizi almıyoruz’ yanıtı verildiği, ısrarlar üzerine ise söz konusu yetkilinin ‘aba altından sopa’ gösterdiği anlaşıldı. Kaffed Sekreteri Şamil Jane, Hükümet üyesinin adını açıklamadan aktardığı görüşmeye ilişkin şu ayrıntıları anlattı:
“Kaffed olarak TV’de Adığecenin iki diyalekti ve Abhazca için hükümete resmen başvurulmuştur. Başvurumuza cevaban ‘Bu Çerkeslere yakışmıyor dilekçenizi almıyoruz’ dendi. Biz de ‘Yok illa alındı belgesi istiyoruz’ deyince mecburen şu andaki uyduruktan program başlamıştır. Adiğeyibze ve Abhazca için yapılan israrlı başvurular ‘mevcudu da kaldırırız ha! gibisinden hafif tehditkarvari ifadelerle kapatılmıştır. Abhazca telebi ‘Türkiye’deki Abaza nüfusu 300 binin altında onun için bunu başlatamayız’ gibi bir cevapla geri çevrilmiştir. Her nedense 300 binin çok üstünde olan Adiğeyibze isteği bu mantığa sığmasa da yerine getirilmemiştir! ”
Jane’nin verdiği bilgiler, kimliğine, diline ve kültürüne sahip çıkmadığı sürece Çerkesleri ‘seven’ devlet anlayışının, bu hükümet nezdinde de sürdüğünü, aksi durumda ise Çerkeslerin başına geleceklerin de diğer halklarınkinden farklı olmayacağını gösteriyor. Görünen o ki; ‘size yakışmıyor’ sözleriyle Çerkeslerin kendi dillerini ve kültürlerini yok saymasını bekleyen hükümetin Çerkeslerden beklediği en önemli şey ‘itaat’!

Sayı : 2010 08

Yayınlanma Tarihi: 2010-08-01 00:00:00