Abhazya’dan BM’ye uyarı

0
493

Abhazya, BM’ye ‘mülteci’ sorununu ele alan Cenevre görüşmelerinin kendileri olmaksızın yürütülmesini eleştiren bir yazı gönderdi.

Abhazya’nın gönderdiği yazıda, BM Genel Meclisi’nde ‘mülteci’ sorunu konusunda yapılan görüşmelerde, Abhazya tarafının düşünce ve argümanlarının yok sayılarak sadece Gürcistan’ın sunduğu belgelerin temel alınmasının ‘taraflılık’ anlamına geleceği belirtildi.
Abhazya Dış İşleri Bakanlığı, gönderdiği yazıda şu görüşlere yer verdi: “Gürcistan, mültecilerin geri dönüşü konusunda Abhazya ile yapılacak koordineli çabaları önlemeye çalışıyor. Bu sorun, Gürcistan’ın saldırgan politikasının getirdiği savaşların bir sonucudur. Gürcistan, Abhazya’yı ekonomik yaptırım ve kısıtlamalarla baskı altında tutmaya çalışıyor. Abhazya’nın 190 bin Gürcü mülteciden 50 binini geri döndürdüğünden bahsedilmemesini anlamlıdır. Gürcistan’ın Abhaz heyetinin Cenevre görüşmelerine katılmasını engellemesi, BM’yi tek yanlı etkilemeye çalıştığının ve mülteci sorununu gelecekte bir bahane olarak kullanacağının da göstergesidir.”
Bir çağrı da Komite’den
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, bu ay içerisinde Güney Kafkasya’yı ziyaret eden BM Genel Sekreter Temsilcisi Profesör Voltaire Karin’e bir çağırı yaptı. Komite Başkanı İrfan Argun imzasıyla yapılan çağrıda, “Kolonist Gürcülere harcadığınız çaba ve ilgiyi, Abhazya’nın otokton halkı olan bizlere de göstermenizi istiyoruz” dendi.
“Türkiye’de yaşayan yaklaşık 600 bin Abhaz olarak kurumunuzun sesimizi duymazlıktan gelmesini anlayamıyoruz ve yadırgıyoruz” diyen İrfan Argun, çağrı mektubunda şu ifadelere yer verdi:
“Anavatanımız Abhazya’nın demografik durumunu değiştirmek için sürülmemiz, Birleşmiş Milletlerin kurulma tarihinden önceye rastlıyor olabilir. Ancak, bu sürgünün bir sorun olduğu gerçeğini ve otoktonu olduğumuz yurdumuza dönme hakkımızı değiştirmez. Oysa bizler, yurdumuza dönmemizin sağlanması bir yana seyahat hakkımızın bile engellenmesiyle karşı karşıyayız. Sizi Abhazya’dan dönüşünüzde bizim davamızı tanıtabilmemiz için İstanbul’a uğramaya davet ediyoruz.”
Prof. Voltaire Karin, ‘mülteci’lerle ilgili yetkililerden ve sivil toplum kuruluşlarından bilgi almak üzere, Tiflis, Sohum, Gal ve Erivan’a ziyaretlerde bulundu.

Sayı : 2010 09

Yayınlanma Tarihi: 2010-09-01 00:00:00