Çeçenlerden ‘barışçıl çözüm’ çağrısı

0
473

Avrupa Birliği’ne çağrıda bulunan Dünya Çeçen Kongresi, sorunun barışçıl çözümü için uluslararası konferans yapılması, BM’den de Çeçenya’daki insanlık suçlarıyla ilgili uluslararası mahkeme kurulmasını istedi.

Polonya’nın Pultusk kentinde, sürgündeki Çeçen Lider Ahmet Zakayev’in de katıldığı Dünya Çeçen Kongresi, Rusya’nın yapılacak konferansa katılımının sağlanmasını istedi
Dünya Çeçen Kongresi’ne katılmak üzere Varşova’ya gelen Çeçen lider Ahmet Zakayev, Rusya’nın talebi üzerine gözaltına alındı. Rusya’nın ‘Terör’ suçlamasıyla tutuklanmasını ve iade edilmesini istediği Zakayev, mahkeme tarafından on üç saat sonra serbest bırakılması üzerine Çeçen Kongresi’ne katıldı. Ancak mahkeme iade talebini karar bağlayana kadar Zakayev’in Polonya’dan çıkışını yasakladı S 3
Barışçıl çözüm için AB’ye çağrı
Polonya’da toplanan Dünya Çeçen Kongresi, uluslararası kurumlara özellikle de AB ve BM’ye Çeçenya’daki duruma müdahil olma çağrısı yaptı.
Çeçen-İçkerya Başbakanı Ahmet Zakayev’in de katılımıyla Pultusk kentinde bir araya gelen Çeçenler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’ndan Çeçenya’daki sorunun barışçıl çözümünü hedef alan bir uluslararası Çeçen konferansı tertip etmesini istedi. Rusya’nın da bu konferansa katılımının şart olduğu vurgulayan çağrıcılar, BM’den de Çeçenya’da işlenen suçlarla ilgili uluslararası mahkeme kurulmasını istedi.
Çıkışı yasaklandı
Avrupa’da sürgünde yaşayan Çeçen lider Ahmet Zakayev, Polonya’da toplanan Dünya Çeçen Kongresi’ne katılmak üzere geldiği Varşova’da Rusya’nın talebi üzerine gözaltına alındı.
Aranma nedenini öğrenmek üzere savcılığa giderken gözaltına alınan Zakayev, 13 saat sonra mahkeme kararıyla bırakıldı. Ancak, Rusya’nın iade talebini görüşen mahkeme, talep karara bağlanıncaya kadar Zakayev’in Polonya’dan çıkışını yasakladı.
İngiltere’de de 2003 yılında gözaltına alınan Zakayev, mahkemenin ‘Rusya’ya gönderildiği takdirde işkenceye maruz kalabileceği’ni göz önüne alması nedeniyle sınır dışı edilmemişti. (Ajans Kafkas)

Sayı : 2010 09

Yayınlanma Tarihi: 2010-09-01 00:00:00