Nalmes Türkiye’de

0
554

Kaf Dağı’nın zarif dansçıları, muhteşem koreografi ve kostümleriyle 5 bin yıllık bir kültürü müzikler ve danslarla anlatmak için Türkiye’ye geliyor. 75 yıllık tarihi boyunca tüm dünyada katıldığı festival ve konserlerde sayısız ödül alan Rusya Federasyonu Adigey Cumhuriyeti Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu Nalmes 40 kişilik dans grubu ve dev orkestrasıyla Antalya’dan İstanbul’a, Merzifon’dan Ankara’ya yedi farklı ilde on binlerle buluşacak. Grubun direktörü Mukhamed Kulov, “İzleyici, klasik dansın sıkı hatlarına dalıp, genç ritimlerin süratine kapılarak, orkestranın ezgilerini dinlerken, Kafkas dağlarının tepelerinden sarp nehirlerin aktığı ovalarda dolaşan atalarımızın nefesini hissedebilir” diyor.
Adığe kültürünü anlatıyor
Türkiye turnesini çok önemsediklerini ve on farklı kentte gösteri yapacak olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Nalmes Direktörü Mukhamed Kulov, Nalmes’in 75 yıllık geçmişiyle Adığe görsel sanatlarını izleyiciye sunduğunu ve atalarının kültürünü koreografi diliyle anlattığını belirtiyor. Kulov, şöyle devam ediyor:
“Adığelerin koreografilerinde her zaman Adığe Habze denilen yaşayış prensipleri ve kurallarına sıkı bir şekilde uyulmuştu. Bugün Habze prensipleri Nalmes dans grubunun yaratıcı eserlerinin de temelini oluşturmaktadır. Bizim esas amacımız özgün mirasımızı çağdaş bir biçim içerisinde korumak, geliştirmek ve modernleştirmektir. Adigey Devlet Akademik Halk Dansları Grubu Nalmes’in tarihi 1936’ya dayanır. Bu süreç boyunca birçok eski danslar yeniden düzenlenerek bu danslara yeniden hayat verildi. Ulusal Sanat Akademisi kuruldu, farklı nesillerden vasıflı personel yetiştirildi. Dans ve koreografilerimizi oluştururken gelenekleri takip etmeye özen gösteriyoruz. Bugün Nalmes, birçok destekçimiz tarafından devamlı uygulanan ve özenle oluşturulan yaratıcı programlar sunmaktadır. Rusya’nın çeşitli bölgelerinde konserler veren, Moskova, St. Petersburg, Ortadoğu, Avrupa ve Amerika’da festival ve konserlerde yer alan grup, halkının sanatını ortaya koymak ve Adığe kültürünün güzelliklerini bütün dünyaya taşımak olan asıl görevini asla unutmamaktadır. Nalmes, Adığe adetlerinin seçkinliğini ve inceliğini; kadınlarımızın olağanüstü güzelliği, görgü ve kibarlıklarını; erkeklerimizin soylu asaletini ve eski zamandan beri antik topraklarımızı ziyaret eden herkesin hayranlık duyduğu özellikleri sergiler. Klasik dansın sıkı hatlarına dalıp dalıp, genç ritimlerin süratine kapılarak, Nalmes orkestrasının ezgilerini dinlerken, izleyici Kafkas dağlarının tepelerinden sarp nehirlerin aktığı ovalara dolaşan atalarımızın topraklarının nefesini hissedebilir.”
Daha önce de Türkiye’de izleyicilerin karşısına çıkan grup, İsrail, Japonya, Lübnan, Bulgaristan, Çekoslovakya, Polonya, Hindistan, Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Suriye’de turneler gerçekleştirdi. Grup ayrıca profesyonel sanat alanındaki üstün başarılarından dolayı, Adigey Cumhuriyeti’nin en büyük ödülü olan “Adigey Şeref Madalyası” ile ödüllendirildi.
Grubun sergilediği her bir klasik Adığe dansı izleyiciyi büyülüyor. Hareketlerdeki esneklik hayranlık verici… Her bir dans, zarafeti ve netliğiyle aşk, sadakat, saygı gibi geleneksel değerleri daha da yüceltiyor. Geleneksel Adığe kültürünün klasik dansları, “Lhepachas”, “Zefak’u”, Udz”, “Udz Khuraj” ve “Adığe Diaspora Dansı” Nalmes’in temelini oluşturuyor. (Cumhuriyet)

Sayı : 2010 09

Yayınlanma Tarihi: 2010-09-01 00:00:00