‘O ülkesiyle övünmek isterdi’

0
482

Hrant Dink’in karısı Rakel Dink, Türkiye’yi mahkum eden AİHM kararı üzerine yaptığı açıklamada, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı, onun haklılığının tescili oldu” dedi.

Hrant Dink’in vurulduğu Agos Gazetesi önünde Dink ailesi adına konuşan Rakel Dink’in açıklaması şöyle:
“En son AİHM’ye gönderilen savunmada da görüldüğü gibi, Türkiye toplumu planlı ve örgütlü bir şekilde Hrant’ın Türklüğe hakaret ettiğine, Türk düşmanı olduğuna inandırılmak istendi. Hayattayken en çok canını acıtan da, bu ırkçı yaftanın üzerine yapıştırılmaya çalışılmasıydı, çünkü o bütün yaşamı boyunca ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etti.”
Son yazısında “Türklüğü aşağılamak, suçundan 6 aya mahkum oldum. Şimdi artık son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidiyorum. Benim için AİHM’nin kararı kadar ve hatta ondan daha fazla Türkiye toplumunun vicdani kararı önemli.. (…) Bu süreçlerden herhangi birinden aklanamazsam ülkemi terk edeceğim” diyen Dink’in, Hrant’ın beklediği o kararın bugün çıktığını vurgulayan Rakel Dink şunları ekledi:
“İşte bugün o aklandı! 23 Ocak 2007’de cenazesinde yüzbinlerce insanın onunla ilgili vicdanının kararını ilan etmesinden sonra, AİHM’nin kararı onun haklılığının tescili oldu. Yarın Çutag’ımın doğumgünü, bu karar bir doğumgünü hediyesi. Çutag’ın bugünü görmesine engel oldular ama öldürülmemiş olsaydı şu anda kesinlikle çok mutlu olurdu, çünkü ülkesinden ayrılmak istemiyordu. Ama bir o kadar da üzüntülü olduğunu söylerdi Türkiye için, çünkü her zaman ülkesiyle övünmek isterdi. Bu kararın ardından Türkiye’de hukuki ve siyasi olarak çok şeyin değişeceğine inanmak istiyoruz. Umarız, bugüne kadar ifade özgürlüğü ile ilgili veya cinayet soruşturması ve davası sürecinde üzerine düşen hiçbir görevi onun övünebileceği şekilde yerine getirmeyen Türkiye Devleti, bugünden sonra suçluyu aklayan, suçsuzu mahkum eden bu tavrından vazgeçer ve toplumun vicdanına layık bir devlet gibi davranmanın ilk adımlarını atar.”

 

Sayı : 2010 09

Yayınlanma Tarihi: 2010-09-01 00:00:00