Abhazya Ulusal Kahramanı Vladislav Ardzınba anıldı

0
766

Abhazya ulusal kahramanı, bağımsız Abhazya Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk devlet başkanı Prof. Dr. Vladislav Grıgor-Ipa Ardzınba, vefatının birinci yılında, anavatan ve diasporada törenlerle anıldı.


Abhazya’da bir hafta süren anma etkinliklerinde, Abhazya halkı özgürlük ve bağımsızlığını borçlu olduğu ulusal lideri için konferanslar, fotoğraf sergileri düzenlerken, eğitim kurumları da farklı programlarla etkinliklerda yer aldı.
Abhazya Kurtuluş Savaşının Başkomutanı, Abhazya Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve ilk Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba; vefatının 1. yıldönümünde Türkiye’deki Abhaz diasporası, Abhaz Sivil Toplum Kuruluşları tarafından anıldı.
İstanbul, Ankara, Bursa, Bilecik, İnegöl, Eskişehir, Bolu ve Düzce’de gerçekleştirilen Anma etkinliklerine, Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Vladimir Cemalipa Ayüzba ve Abhazya Geri Dönüş Devlet Komitesi Başkanlığı öncülüğünde Türkiye’ye gelen heyet de katıldı.
Abhaz Heyette; Abhazya Cumhuriyeti Geri Dönüş Devlet Komitesi Başkanı Zurap Adleyba, Devlet Basımevi Genel Müdürü Roma Argun, Gulripş Reyonu Merhoul Bölgesi sorumlusu Vadim Haraziya, Abhazya Devlet TV’sinden Robert Alamiya yer aldı.
İstanbul’da Kozzy Kültür Merkezi’nde, saygı duruşu ile başlayan anma programında, Abhaz Milli Marşı okundu ve sinevizyon gösterimi eşliğinde konuşmalar yapıldı.
Dünyanın dört bir tarafına dağılmış soydaşların Abhazya’ya dönüş mücadelesini en büyük hedef olarak niteleyen Ardzınba’nın kurduğu Geri Dönüş Devlet Komitesi Başkanı Zurab Adleyba, gençliğinden itibaren Türkiye’de yaşayan kardeşleri ile sıkı ilişkide bulunan 1994 yılında Vladislav Ardzınba tarafından Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi olarak görevlendirilen ve görevini büyük bir özveri ile sürdüren Vladimir  Ayüzba, Türkiye’deki pek çok Kafkas kurumunda çeşitli dönemlerde yöneticilik yapan ve Ardzınba ile hem Türkiye’ye geldiğinde hem de Abhazya’da çok yakın ilişki içinde bulunan Cemalettin Ümit (Ardzınba), savaş sırasında ve sonrasında Abhazya’ya giderek kaleme aldığı yazı dizileriyle Abhazya’yı adeta Türkiye’ye getiren ve aynı zamanda kurduğu dostluklarla tüm Abhazyalıların gönlünü fetheden gazeteci Nazım Alpman, Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Feridun Aksoy – Akusba, Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Üyesi Yurdaer Erşan – Marşan, Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Üyesi Erdeşan Kobaş – Bganba ve Ardzınba ile çok yakın diyalogları bulunan Abdulkadir Özpehlivan – Ardzınba konuşmacı olarak katıldı.

Abhazya’da hüzünlü anma

Abhazya’da ilk Cumhurbaşkanı Vladislav Ardzınba’nın vefatının 1.yıldönümü dolayısı düzenlenen anma etkinlikleri Ulu Önder’in kabri başında yapılan törenle başladı. Tüm ülkede saygı duruşu yapılmasının ardından 10 el top atışı yapıldı.
Bir hafta boyunca sürecek anma etkinlikleri kapsamında; Gulia’nın adını taşıyan Araştırma Enstitüsünde, ‘Ardzınba’nın uzun yıllar tüm varlığıyla verimli bir şekilde hizmet verdiği bilim dünyasından siyasete geçişinin’ anlatıldığı bir konferans, Sohum “Agava” galerisinde İbragim Çkatua’nın, Ardzınba ile vedalaşma töreninde çektiği fotoğraflardan oluşan sergi de açıldı.
Abhaz halkının, bu büyük trajedi günündeki acısını,  Ardzınba’nın aile ve yakınlarının yüzlerindeki hüznü yansıtan fotoğraflar siyah beyaz olarak sergilendi.
İlk Cumhurbaşkanı, Abhazya’nın bağımsızlık lideri Ardzınba’yı anma törenleri eğitim kurumlarında da devam etti.


Vladislav Grigoreviç Ardzınba

Başarılı devlet ve siyaset adamı, gelişmiş Abhazya’nın kurucusu, önemli akademisyen- doğubilimci, İlk Devlet Başkanı Vladislav Grigoreviç Ardzınba uzun süren ağır hastalığının sonucunda 4 Mart 2010 tarihinde Moskova’da 65 yaşında hayata gözlerini kapadı.
Ulu önder kendi vasiyeti ile Gumista cephesinde şehit olanların adına anıt yapılan, köyü Aşşağı Eşera bölgesindeki komplekse defnedildi.
Vladislav Ardzınba’nın ismi Suhum’un sokaklarından birine ve uluslar arası havaalanı ‘Suhum’a verildi. Eşera’daki komplekse ve Özgürlük Meydanına koyulacak anıt için en iyi anıt yarışması duyuruldu.
1990 yılında V.G.Ardzınba Abhazya Yüksek Konseyi Milletvekili ve Abhazya yüksek Konseyi Başkanı seçildi.
Ülkeyi yöneten Ardzınba, Abhazya’yı kendi kaderini atama hakkını arama yolunda ilerletti. 1992 senesinde Gürcü işgalcilerin Abhaz halkına saldırması ile V.Ardzınba Devlet Savunma Komitesi Başkanı olmuş, Abhaz halkının özgürlük savaşına önderlik etmiştir. 1993 senesi 30 Eylülünde Abhazya halkı Ardzınba’nın önderliğinde savaştan zaferle çıkmıştır.
26 Kasım 1994 tarihinde Vladislav Grigoreviç Ardzınba Abhazya’nın ilk Devlet Başkanı seçilmiştir. Ardzınba 2005 senesine kadar Devlet Başkanlığı’nı sürdürmüştür.
V.Ardzınba tarih bilimleri doktoru, profesör, Abhazya Bilim Akademisi ve Adıge uluslar arası Bilim Akademisi üyesiydi. Vladislav Grigoreviç Ardzınba, Abhazya Devleti, “Ахьдз-апша” (Onur ve şan) I.derece, (Abhazya Kahramanı) ve Güney Osetya Devleti yüksek madalyası (Onur Madalyası) gibi yüksek derecelere layık görülmüştür.
Ardzınba, “Antik Anadolu’nun Ritüelleri ve Mitleri” monografisi dahil olmak üzere 40 dan fazla bilimsel yayının sahibiydi.

 

Sayı : 2011 03