Çerkesler hakları için yürüdü

0
446

Ankara’da Çerkes Halkları İnisiyatifi’nin (ÇHİ) organizasyonu ile toplanan bin kadar Çerkes, anadilde eğitim, radyo ve televizyon yayını başta olmak üzere, dil, kültür ve kimliklerine ilişkin taleplerini dile getirdiler Abhaz, Adige ve Dağıstan bayraklarıyla yapılan “Çerkes Hakları Yürüyüşü’’nde at üstünde geleneksel giysili bir Çerkesin kortejin önünde yer alması dikkati çekti.

‘Çerkes Hakları Yürüyüşü’’ adı verilen organizasyon kapsamında Çankaya Toros Sokakta toplanan Çerkesler, ellerinde Türk, Adige, Abhaz ve Dağıstan bayrakları ile Celal Bayar Bulvarı üzerinden Abdi İpekçi Parkı’na yürüdüler.
Anadil eğitimi ve kendi dillerinde radyo, televizyon taleplerini içeren sloganlar atarak, pankartlar açan Çerkeslerin oluşturduğu kortejin önünde, at üstünde geleneksel kıyafetli bir Çerkes de yer aldı.
Daha sonra Abdi İpekçi Parkı’na gelen gruptakiler, Çerkes müzikleri eşliğinde dans ettiler.
Burada, taleplerine ilişkin bir konuşma yapan Çerkes Hakları İnisiyatifi Sözcüsü Kenan Kaplan, sadece sesi çok çıkanların değil, diğer unsurların da haklarının olduğunun fark edilmesini istediklerini dile getirdi.
Dillerini, kültürlerini, kimliklerini kaybetmek istemediklerini ifade eden Kaplan, ‘‘Çocuklarımız da anadilini konuşabilsin istiyoruz. Anadilde radyo ve televizyon yayını yapabilme imkanının, devlet tarafından biz Çerkeslere de sağlanmasını istiyoruz’’ diye konuştu.
Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelenlerin de aralarında bulunduğu Çerkesler, daha sonra Abdi İpekçi Parkı’ndan ayrıldı.
Çerkesler iki şey istiyor:
– Devlet imkânlarıyla Çerkes dillerinin öğretim ve eğitim dili olarak kullanılması,
– Yine devlet eliyle, 24 saat Çerkes dillerinde yayın yapan radyo ve televizyon kurulması.
Sayıları 3 milyonu aşan Çerkeslerin talepleri kültürel. Nüfusları Anadolu’ya dağılmış olduğundan bölgesel özerkliğe dayalı bir talepleri yok. Çerkeslerin sokak gösterileri şimdiye kadar Abhazya, Güney Osetya ve Çeçenya’daki savaşlara verilen tepkilerle sınırlı kaldı.
Birkaç yıldır da 1864 Büyük Kafkas Sürgünü’nü anma etkinlikleriyle dikkat çekmeye başladı. Ancak hükümetin demokratik açılım politikası Çerkesleri de tetikledi. Çerkesler daha görünür olmak için sessizliğini bozarken diasporada da tartışma başladı. (bilgince.net)

 

Sayı : 2011 03