Dimitri Gulia’nın doğum günü kutlandı

0
504

Abhaz alfabesinin hazırlayıcısı, ilk Abhaz tiyatrosuna, ilk Abhaz gazetesine ve ilk Abhaz romanına imza atarak Abhaz dilini ve kültürünü dünya edebiyat ve sanat dünyasına kazandıran Dimitri Gulia’nın doğumunun 137. yılı kutlandı. 


Abhaz yazılı edebiyatının kurucusu Dimitri Gulia’nın doğumunun 137. yılı kutlandı. Dimitri Gulia’nın Sohum’da bulunan anıtına Devlet yöneticileri, sanatçılar, öğrenciler çiçek ve çelenkler bıraktılar. Abhazya Yazarlar Birliği ile Abhazya Cumhuriyeti  Sanatçılar Birliği anıta ayrı ayrı iki çelenk bıraktı.
Dimitri İosifovich Gulia, 21.Şubat.1874 yılında fakir bir köylü ailenin çocuğu olarak Guldripsh Bölgesi Gumista Uarcha Köyü’nde dünyaya geldi. Guma Bölgesi’nde bulunan birçok aile gibi çocukluk döneminin başlarında Türkiye’ye göç ettiler. Ancak onun babası daha sonradan ailesini doğdukları ana vatanlarına geri götürdü.
Dimitri Gulia, K. D. Machariani ile 1892 yılında bugüne kadar kullanılan Abhaz alfabesini yaşama getirdiler. Dimitri Gulia 1912 yılında ilk şiir koleksiyonunu yayınladı. 1921 yılında D. Gulia ilk Abhaz Tiyatrosunu yaşama geçirdi. İlk Abhaz gazetesi olan ve Abhaz dilinde yayın yapan “Apsnı”nın kurucu editörü oldu. D. Gulia 1919 yılında Abhaz dilinde “Başkalarının Semaları Altında” adlı ilk romanını yayınladı.
Dimitri Gulia, Abhaz Kültürü’nün gelişiminde çok önemli bir rol oynamıştır. Abhazların tarihi, etnografyası,Abhaz dili ve antolojisi ders kitapları D. Gulia’ya aittir. İncili ve duaları Abhaz diline ilk kez çevirerek yayınladı. Dimitri Gulia 7.Nisan.1960 yılında yaşamını yitirdi. Mezarı Agudzera Köyünde bulunuyor.
Abhaz Heykeltıraş C. İvanba 2009 yılında şairin mezarı üzerinde yeni bir anıt yaptı. Dimitri Gulia’nın eski anıtı 1992- 1993 Abhaz Kurtuluş Savaşı sırasında saldırıya uğramıştı ve ayrıca 12.Ağustos.2000 tarihinde kimliği belirsiz kişiler tarafından bomba ile tahrip edilmişti. Saldırı sırasında 1970 yılında Mısır’dan getirilen Granit taşından yapılan anıt ciddi bir biçimde tahrip olmuştu. (apsnypress.info)

 

Sayı : 2011 03