Düzce’de ‘yeni anayasa’ tartışıldı

0
483
Yeni Anayasa Platformu’nun 19 Mart’ta Düzce İl Gençlik Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlediği toplantıya “Bu anayasa halkın % 99’unu mutsuz ediyor” tespiti damgasını vurdu.
Gazeteci Balçiçek İlter’in moderatörlüğündeki toplantının konuşmacıları Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Doç. Dr. Osman Can, sanatçı Lale Mansur ve JINEPS Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Yaşar Güven’di.
Birbirine zıt görüşlerin demokratik bir ortamda, hiçbir gerilime zemin hazırlamadan dile getirilmesi, toplantının dikkati çeken noktalarından biriydi.
Örneğin; “Ben bu topraklar için canını veren bir şehit torunuyum. Ana dilim olan Çerkesceyi bilmeden büyüdüm. Bu topraklarda benim saygı duyduğum kadar, benim de dilime saygı duyulsun istiyorum” diyen genç kıza, bir asker emeklisi, “Çerkesce konuşmak isteyen Kafkasya’ya gitsin” diye karşı çıktı ama ilginç biçimde her ikisi de birbirini alkışlamaktan geri durmadı.
Bir başkası, “Atalarım bu topraklarda, doğdu, büyüdü, canını verdi. Ben ülkeyi bölmek istemiyorum, bir yere de gitmek de istemiyorum, sadece geleneklerime, dilime saygı gösterilsin istiyorum,” diyerek anayasadan beklentisini ifade etti.
Derken veciz bir toparlama geldi: “Müslüman gibi yaşamak isteyeni İran’a, Çerkesce konuşmak isteyeni Kafkasya’ya, dinsizce yaşam isteyeni, işte bilmem nereye göndermeyen bir anayasa istiyoruz.”
Taleplerin yanı sıra tespit ve değerlendirmeler de vardı. “Bu anayasa halkın % 99’unu mutsuz ediyor” tespiti iç karartıcı olsa da önemli bir hoşnutsuzluğu açığa vurdu.
Güncel bir değerlendirme ise ifade ediliş biçimiyle de çarpıcıydı: “Türkiye uçmaya hazırlanan bir uçak gibi hızlanıyor. Elbirliğiyle bu uçağı uçurmamız lazım. Aksi halde parçalanır.”
Anlayan için bu söz “yeni anayasa süreci”ne çok denk düşüyordu. (yenianayasaplatformu.org)

Sayı : 2011 03