İsyancılar ve ‘Kara Şahinler’

0
450
Khloponin’in 9 Şubat’taki ziyareti öncesi Kabardey-Balkar Hükümeti’nin 3 Şubat’ta olağanüstü toplanan parlamento oturumunda, Rusya Federasyonu Parlamentosu’na özel bir başvuruda bulunduğu ve “artan terörist tehlike” gerekçesiyle, ülkedeki kolluk kuvvetlerinin “güvenliği sağlayacak düzeyde” arttırılması çağrısı yaptığı bildirildi. Ancak bu çağrının Khloponin tarafından reddedildiği ve hükümeti “sonuçlarıyla değil, şiddetin sebepleriyle” savaşması gerektiği yönünde uyarıldığı belirtildi.
Kabardey-Balkar’da tırmanan şiddet, hükümeti için alarm zillerinin çalmasının nedeniydi. 2 Şubat’ta, dört polis görevlisi bir kafede öldürüldü ve saldırganlar silahları ele geçirdi. 3 Şubat’ta, bir polis devriyesi bir aracı durdurmaya çalışırken kendilerine ateş açıldı. 7 Şubat’ta bir İçişleri Bakanlığı görevlisi ve bir FSB ajanı Nalçik’teki bir saldırıda öldüler. Fakat tüm bunlar arasında cumhuriyet yetkilileri için en rahatsız edici olan, 28 Ocak’ta meydana gelen Çegem Belediye Başkanı Mikail Mambetov suikastıydı. Mambetov son bir kaç yıl içerisinde şiddete kurban giden en yetkili idari görevliydi. Bölgelerdeki yetkililerin, Kuzey Kafkasya Cumhuriyet’lerindeki kırsal bölgelerin kontrolünde en önemli birim olarak görev yapmaları, idare için suikastı daha da önemli hale getirdi. Üstelik isyancıların yol kenarlarına “Kafkasya Emirliği”ni işaret eden sembolleri dikmeleri ve bazılarının bubi tuzağı olması nedeniyle birden fazla polisin yaralanması, hükümetin endişelerini daha da artırdı.
Öte yandan, daha önceleri adı duyulmamış “Kara Şahinler- Anti Vahhabiler” adlı bir grup, karşıt eylemlere başladı.  İsyancı olduğu iddia edilen Astemir Mamishev’in ailesini tehdit eden grup, 5 Şubat’ta Mamishev’in ailesinin yaşadığı eve molotoflu saldırıda bulundu. Saldırganlar, Astemir Mamishev’un her hangi bir Kabardey-Balkarlıyı öldürmesi halinde, bütün aile fertlerini öldüreceklerine ilişkin bir de mesaj bıraktılar. Mamishev’in ailesi ise, Astemir’in iki yıldır görünmediğini ve hayatta olup olmadığını bile bilmediklerini söyledi. Mamishev Aralık 2010 tarihinde öldürülen Kabardey-Balkar müftüsü Anas Pshiachev’in ve diğer birçok önemli kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.
“Kara Şahinler-Anti Vahabiler” adlı örgütün arkasındakilerin kim olduğuna ilişkin ise çeşitli şaibeler ortaya atılıyor. (Dünya Bülteni)

 

Sayı : 2011 03