Kabardey-Balkar’da OHAL ilan edildi

0
437
* Rusya, Kabardey-Balkar (KBC) yönetiminin de onayıyla, Cumhuriyet’te artan şiddet olaylarını gerekçe göstererek OHAL ilan etti. OHAL’in, Elbruz Dağı’nın da içinde bulunduğu KBC’nin 14 yerleşim biriminde uygulamaya konduğu öğrenildi. Geçen ay Domodedovo Havaalanı’ndaki patlamanın ardından, Elbruz turistik tesislerinde meydana gelen patlama ve üç turistin silahlı saldırıda ölmesi, OHAL’in gerekçesi oldu.

 

* KBC Başkanı Arsen Kanokov’un koruculuk yapılanmasını devreye sokmak ve isyancıların ailelerini işbirliğine zorlamak gibi yöntemleri gündeme getirdiği öğrenildi. Söz konusu öneri, Ramazan Kadirov yönetimindeki Çeçenya’da başvurulan; şüpheli yakınlarının tutuklanması, işkence yapılması veya evlerinin yakılması gibi uygulamaları hatırlattı. 

RUSYA Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin, 15 milyar dolarlık 5 kayak merkezi yapılması emri verdiği Kafkas dağlarında, birbiri ardına meydana gelen silahlı saldırılar nedeniyle, Kabardey – Balkar Özerk Cumhuriyeti ve çevresinde olağanüstü hal ilan etti.
Rusya’daki ilk panik, geçen ay başkent Moskova’nın en büyük havaalanı Domodedovo’ya düzenlenen intihar saldırısı nedeniyle yaşandı.  Geçen ay, 2014 Kış Olimpiyatları’nın düzenleneceği Soçi’de hazırlıkları denetleyen ve 15 milyar dolarlık yatırım emri veren Rusya lideri Dimitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin’in ziyaretinden kısa bir süre sonra ise, önemli bir saldırı daha yaşandı.
Yüzlerini kar maskeleriyle kapatan saldırganlar, Elbruz Dağı’ndaki kayak tesisinden dönen minibüsü durdurarak, ikisi erkek biri kadın 3 turisti kurşuna dizdi.  Olayın hemen ardından Elbruz spor tesislerinde de patlama oldu. Patlamaya neden olan 70 kiloluk üç ayrı bombanın tesis önünde park etmiş araçlarda bulunduğu öğrenildi.
Minibüsü durduran saldırganların, Rusya İstihbaratı eski Başkanı Nikolay Patruşev’in eşini aradıkları, minibüstekiler direnince de otomatik silahlarıyla rastgele ateş açtığı öne sürüldü.

 

Sayı : 2011 03