Tırğetave’yi ünlü dansçı Angela canlandıracak

0
620
Adıge Cumhuriyeti kıdemli aktrisi Hakuy Angela, dünyaca ünlü “Nalmes” Çerkes dans topluluğunun bir  dansçısı.Sanatçı dansa, ünlü besteci Thabısın Vımar’ın adını taşıyan “Cumhuriyet Sanat Koleji”nde öğrenci iken başladı.
 
“Hakuy Angela”,“Nalmes”in baş oyuncusu. “Zefak’o”, “Tırğetave” ve diğer danslara  ruh verebilen biri. Göz kamaştırıcı   Adıge giysileri içinde piste  çıktığında, jest ve mimiklerini katarak yaptığı dansın hangi duygu ve düşünceleri yansıtmak istediğini aktarmayı başaran bir sanatçı Angela.
 
“Tırğetave’nin (*) Adıge ulusunun bir kızı olduğunu, başkalarıyla kıyaslanamayacak bir boyutta başarıyla  gözler önüne seriyor”diyor Nalmes Dans Topluluğu’nun sanat yönetmeni, Rusya kıdemli oyuncusu ve Adıge Cumhuriyeti ulusal sanatçısı Kule Mıhamet.
Şu sıralar yeni gösterilere hazırlananan Hakuy Angela sonbaharda Adıge Cumhuriyeti’nin 20 kuruluş yıldönümü kutlamalaında “Tırğetave”yi sunacak. Angela, programda, ünlü tasarımc St’aşu Yura’nın elinde çıkma muhteşem Adıge giysileri ile  dans edecek” (Adıge maq,4 Mart 2011)
Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız
***
(*)Tırğetave’nin öyküsü,
Yaklaşık 2,400 yıl önce yaşamış bir Meot (Mıwıt’;Adıge) şefinin kızı, bir Meot prensesi.Adıge ‘Sindika Krallığı’ Kralı Hegatey (Ceğetey) ile evlenip Sindika Kraliçesi olur.
Ancak bir darbe sonucu Hegatey Sindika tahtından  indirilir. Komşu Grek ‘Bosporos’ Kralı
Satir I, (MÖ 432-388) Tırğetave’yi öldürtmesi ve kızı ile evlenmesi koşuluyla Hegatey’in yeniden tahta çıkmasını sağlar. Hegatey,çok sevdiği Tırğetave’ye kıyamaz,onu bilinmeyen bir yerde hapsettirir.
Onuru kırılan Tırğetave ise,bir yolunu bulup kaçarak Meot diyarına ulaşır.Tırğetave,Meot savaşçıların başına geçip Sindlere ve Bosporos’a karşı öc alma saldırıları başlatır.

 

Sayı : 2011 03