Diyabette beslenme

0
473

Dyt. Sanem APA – Beslenme ve Diyet Uzmanı 

Kişiye göre hazırlanmış bir beslenme programı tedavinin temelini oluşturmaktadır. Özellikle Tip II diyabetliler için hazırlanmış iyi bir beslenme planı kan şeker seviyelerini insüline gerek kalmadan normal düzeylerde tutmaları için önemlidir.
* Her kişi birbirinden farklı olduğu için diyabetli bireylerin diyetleri de yaşam şekillerine göre farklılık gerektirir. Diyabetliler için bir tek diyet örneği yoktur.
* Beslenme planı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kişinin hekimi
tarafından farklı bir durum iletilmedi ise kişinin ideal vücut ağırlığına getirilmesi ve bu ağırlığın korunmasıdır.
* Beslenme planı gün içinde 2- 3 saat aralıklarla uygun besinlerden yiyecek şekilde ayarlanmalıdır.
* Protein, karbonhidrat ve yağlar gereksinmeleri kişiye uygun şekilde düzenlenmelidir.
* Alkol tüketimi varsa mutlaka sınırlandırılmalıdır.
Karbonhidratlar
Toplam alınan günlük kalorinin yaklaşık % 50- 60 karbonhidratlardan sağlanmalıdır.
Lif oranı yüksek, rafine olmamış, kepekli ekmek, kepekli pirinç, makarna, kurubaklagiller gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. 1 gram karbonhidrat ile 4 kalorilik enerji sağlanmış olur.
Şeker
Meyveden gelen şeker yani fruktoz, saf şekere göre kan şekerini daha az yükseltir. Bu nedenle yanında proteinli bir besin ile meyve tüketilmesi ara öğünlerde tercih edilmelidir, meyveler aç karnına kesinlikle yenilmemelidir. Kabuğu ile yenebilen meyvelerin soyulmadan yenilmesi lif alımının artmasını sağlayacağından, kan şekerinin hızlı yükselmesini de engeller.
Proteinler
Günlük alınan toplam kalorinin % 12- 15’i proteinlerden gelecek şekilde ayarlanmalıdır.
1 gram protein ile yine 4 kalorilik enerji sağlanmış olur. Meyvenin yanında protein tüketilmesi kan şekerinin hızlı yükselmesine engel olur bu sebeple ara öğünlerde mutlaka süt, yoğurt, ayran, fındık veya peynir gibi bir protein olmalıdır.
Yağlar
Günlük alınan enerjinin % 30’u yağlardan gelecek şekilde düzenlenmelidir.
1 gram 9 kalorilik enerji sağlar.
Doymuş yağ yerine doymamış yağlar olarak nitelendirilen sıvıyağ tüketimini arttırmak uygun olacaktır.
Sebze yemeklerine koyacağınız yağ miktarını 1 kg sebzeye 2 çorba kaşığı sıvıyağ olacak şekilde ayarlamalısınız.
Lif
Lif yani posa vücudu temizleme görevini üstlenir. Meyveler, sebzeler ve kuru baklagiller posadan zengin besin öğeleridir. Posa karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekerinin hızla yükselmesini engeller. Günlük alınan posa miktarı 20- 30 gram olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Diyabette fiziksel aktivite
Diyabette kan şekeri kontrolünde beslenme ve ilaç kullanımı kadar fiziksel aktivite de koruyucu etki göstermektedir. Fiziksel aktivite besinlerin parçalanması sonucunda oluşan şekerin emilerek kana geçmesinden sonra hücreler tarafından kullanımı hızlandırır. Böylece kan şekerinde düşme sağlanır. Özellikle vücut ağırlığı kontrolünde fiziksel aktivite önemli bir yer tutmaktadır.
Eğer diyabetli iseniz bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuzla planladığınız aktivitenin türünü konuşmalısınız.
Diyabet hastalığından korunmak, hastalığı geciktirmek veya kontrol altında tutmak için en önemli faktör ‘BESLENME ŞEKLİ’dir.
DİYABETİN DOSTU TARÇIN
Kan şekerini düzenlemesi ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Artık hipoglisemi ataklarını önlemedeki etkisi bilinen bir gerçek. Her gün düzenli tüketiminde kan şekerinin yükselme hızını düşürerek kan şekeri seviyesine olumlu etki yaratıyor. Çünkü alınan besinlerin mideden bağırsaklara geçişini azaltıyor, bu da acıkmayı geciktirici etki yaratır. Bu etkisinden dolayı ağırlık denetim programlarında da sıklıkla tarçına yer verilir.
Ayrıca,
  • Boğaz ağrılarına olumlu etki yaratır.
  • Vücut direncini arttırır.
  • Kokusu ile rahatlama hissi yaşatır.
  • Mide ve bağırsak gazlarını önlemede etkilidir.
  • İshal tedavisinde de olumlu sonuçlar vermektedir.
 

Sayı : 2011 05