İlk kez bir kadın yönetime aday

0
411
*Abhazya’da ilk kez bir kadın, başkan yardımcılığı için adaylığını açıkladı. Ancak tek sürpriz bu olmadı. Geçen yıl yaşamını yitiren Vladislav Ardzınba’nın eşi Svetlana Cergeniya, ikinci bir sürpriz yaparak Raul Hacimba’nın listesinden aday olduğunu açıkladı. Abhazya’da, 26 Ağustosta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine üç aday katılacak: Aleksandr Ankvab, Sergey Şamba ve Raul Hacimba
 *Aileye yakınlığıyla bilinen Sergey Şamba ile seçime girmemesi nedeniyle özellikle yakın çevresinden eleştiri alan Svetlana Cergeniya, Raul Hacimba ile seçime girmesiyle ilgili olarak “Muhalefeti destekliyorum, çünkü muhalefet doğru zamanlarda birçok kritik konuda tepki gösterdi. Hacimba’yı iyi tanıyorum, prensipli bir siyasetçi. Toplumsal menfaatleri kişisel menfaatlerinin üzerine koyan bir kişi” dedi.

Abhazya’da Svetlana sürprizi

Adaylığı tartışma yaratan sürpriz isim Svetlana Cergeniya, Abhazya seçimlerine damgasını vurdu. İlk kadın başkan yardımcısı adayı Cergeniya, geçen yıl yaşamını yitiren Abhazya’nın efsanevi lideri Vladislav Ardzınba’nın eşi. Aileye yakın olan Sergey Şamba ile değil de Hacimba ile seçime girmesine yönelik olarak da eleştirilerin odağında oturan Svetlana Cergeniya, kendisiyle yapılan söyleşide “Abhazya’nın çıkarlarını savunan kişilerle dayanışma içindeyim” dedi.
Cergeniya eleştirilere şu yanıtı verdi: “Muhalefeti destekliyorum, çünkü muhalefet doğru zamanlarda birçok kritik konuda tepki gösterdi. Hepimiz bundan dolayı minnettar olmalıyız… Raul Hacimba’yı iyi tanıyorum, prensipli bir siyasetçi. Toplumsal menfaatleri kişisel menfaatlerinin üzerine koyan bir kişi. Onu destekleyenlerse profesyonel, oldukça genç, enerjik, çoğunluğu savaşı ve savaş sonrası zorlukları yaşayan kişiler. Birlikte aday olma önerisinin benim için beklenmedik olduğunu gizlemiyorum. Sonuçta iyi ve kötü ihtimalleri tartıp bu öneriyi kabul ettim.”
Svetlana Cergeniya, “Devlet başkanlığı seçimlerine katılan ilk kadın olarak, cinsiyet faktörünün ekibe oy kazandıracağını düşünüyor musunuz” sorusuna ise “Birilerinin ilk adımı atması gerekiyor. Umuyorum bir sonraki adı daha kolay olacak. Cinsiyet faktörünü hiç düşünmemiştim, ‘insanlığın iyi tarafı’ beni destekleyecek olursa, buna mutlu olurum” dedi.

Üç aday yarışacak

Abhazya’da, 26 Ağustosta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine üç aday katılacak: Devlet başkanlığını vekaleten yürüten  Aleksandr Ankvab, Başbakan Sergey Şamba ve eski devlet başkanı yardımcısı ve Abhazya Milli Birlik Forumu partisi lideri Raul Hacimba. Gazeta.ru seçim kampanyaları devam eden üç aday ile de görüştü.

Aleksandr Ankvab: Hiç kimse sihirbaz değil 

– Seçim kampanyanız hangi prensipler üzerine inşa edilecek?
– Meşruiyet, şeffaflık ve demokrasi. Biz çoktan beri iktisadi gelişmeyi hedefliyoruz ve planlarımızı seçmenler biliyor. Hemen şunu söylemek gerekir ki, benim misyonum kesinlikle istikrarı sürdürmektir.
Elbette ekonomik veya sosyal alanda yapılabilecek iyileştirmeler var. Fakat bunlar çok büyük çapta olmayacak ve şartların neler getireceğine bağlı olacak. Bilmeniz gerekir ki, hiç kimse sihirbaz değil.
– Rakibiniz Sergey Şamba ile aranızdaki fark nedir?
Onun fikirlerini yorumlamak istemem, ancak programlarımız çok yakın. Aslında hepimiz, tüm adaylar, Abhazya’nın bağımsızlığı konusunda ısrar ediyoruz.
– Diğer rakibiniz, Raul Hacimba’nın planları hakkında ne biliyorsunuz?
– Abhazya’nın kaderi ile meşgul ve çok profesyonel biri. Tabii ki her muhalif gibi sıkça eleştiride bulunuyor, kendi görüşü var ve bu da oldukça faydalı.
– Kazanmanız halinde, iki yıl öncesine kadar Abhazya devlet başkanı yardımcısı olan Hacimba için ekibinizde yer olur mu?
– Zaman gösterecek, tahmin edebileceğiniz üzere bu tür planları görüşmedik.
– Sergey Bagapş’ın cenaze törenine Rusya Başbakanı Vladimir Putin de katıldı ve bir araya geldiniz. Onunla geleceğinizi görüştünüz mü, Kremlin’de destekleniyor musunuz?
– Hem onunla, hem Dmitri Medvedev ile görüştüm ve sadece devlet meselelerini konuştuk.

 Raul Hacimba: Koalisyon kurulmalı

– Seçim programınızda neler var?
– Yeni bir şey söyleyebilir miyim bilmiyorum. Herkesin programında yar alan şeylerin aynısı: açıklılık, demokrasi, toplum olarak kenetlenme, Rusya ile ortaklık ilişkilerinin gelişimi.
– Gürcistan ile ilişki kurmayı düşünüyor musunuz, seçmenleriniz size bu soruyu soruyor mu?
– Seçmenler elbette bu soruyu soruyorlar. Ama bu sadece güç kullanılmamasıyla ilgili bir anlaşma imzalanması halinde mümkün. Ve maalesef henüz bu konu gündemde değil.
– 2004 ve 2009 seçimlerini kaybettiniz, sizi bu seçimlere katılmaya ikna eden şey nedir?
Tüm bu yıllar boyunca muhalefette idim. Birçok şey beni tatmin etmiyor, Rusya ile ilişkilerin bir bölümü bile. Şöyle ki; askeri-teknik işbirliği anlaşması imzalandığında, Abhazya vatandaşlarının hakları ciddi şekilde kısıtlandı. Binalar verilirken, insanların sokakta kaldığıyla kimse ilgilenmedi. Abhazya, öncelikli olarak kendi devletinin haklarını savunmalı. Ve bu, Rusya’nın bize gösterdiği yardımların önemine rağmen böyle olmalı.
– Rusya’dan gelen paranın harcanış şekli sizi memnun ediyor mu?
– Kesinlikle hayır. Bu paralar kısa vadeli işler için harcanıyor. Yönetim, şu anda sadece talep eder pozisyonda olduğumuzu, bu paranın her an bitebileceğini anlamıyor. Abhazya’nın her anlamda tam bağımsız olması gerekiyor.
Parayı uzun vadeli projelere harcamak gerekli. Ülkenin yatırım imajının iyileştirilmesi, yatırımcılar için uygun şartların oluşturulması, üretimin arttırılması, yeni iş yerlerinin kurulması vs.
– Kimin kazanacağına bağlı olmaksızın, Ankvab veya Şamba ile çalışmaya hazır mısınız?
– Şuna inanıyorum ki, kazanılan yüzdeye bağlı olmaksızın seçmenlerin kenetlenmesi ve koalisyon yönetimi oluşturulması gerekiyor.
– Devlet başkanı vekili ve başbakanının seçimlere katılıyor olması sizi şaşırtmıyor mu? Sizce onlar arasında böyle bir koalisyon kurulması hakkında belirli bir anlaşma yapılmış olabilir mi?
– Böyle bir anlaşma olmadığına eminim.
– Sizi veya rakiplerinizi Rusya yönetiminin desteklediği konusunda bir bilginiz var mı?
– Benim düşüncem, Rusya’nın 2004’deki hatalarını tekrarlamamaya çalıştığı ve hiçbir adayı açıkça desteklemediği yönünde. Sonuç olarak, Rusya yönetimi ile görüşen değil, halkın oy verdiği kişi kazanacak.
– Oylamada usulsüzlük olabileceğini düşünüyor musunuz?
– Usulsüzlük yöntemlerinin hepsi biliniyor, ancak bu yöntemlerin kullanılacağını iddia edemem. Eğer bir şey fark edersek elbette mücadele edeceğiz.

Sergey Şamba: Yenilik zamanı geldi

– Seçim kampanyasını nasıl yürüteceksiniz?
– İlçeleri, köyleri gezerek, insanlarla görüşüp onlara ciddi ekonomik reformların zamanının geldiğini açıklayarak. Bağımsızlık için mücadele safhasını geçtik, artık ayakta kalabilme dönemini yaşıyoruz. Birikmiş bir potansiyele sahibiz ve bunu hayata geçirme zamanı geldi. Tüm bunları halkımıza aktaracağız.
– Rusya ile ilişkiler değişecek mi?
– Rusya bizim en önemli ve tek stratejik partnerimiz. Rusya, Abhazya’yı destekleyerek büyük fedakarlıkta bulunuyor. Bunun için minnettarız, bu destek bizim için çok gerekli.
– Neden aday oldunuz, başbakanlık sizi tatmin etmedi mi?
– Mevzu pozisyon meselesi değil. Ben tüm hayatımı Abhazya’nın bağımsızlık meselesine adadım ve inanıyorum ki, onun nasıl çözüleceğini diğerlerinden iyi biliyorum.
– Ankvab bilmiyor mu?
– Onun da bildiğini düşünüyorum.
– O zaman mesele nedir?
– Beni tatmin etmeyen çok şey var. Ekibi değiştirmek gerekiyor. Eğer bu seçimleri kazanırsam, yeni bir bakanlar kurulu ile çalışacağız; genç ve enerjik insanlarla…
– Ekibinize rakiplerinizi de alacak mısınız? Hacimba bizimle röportajında ‘dostça’ idari planlarını paylaştı. O, görevi, kimin ne kadar oy aldığına bağlı olmaksızın paylaşmayı istiyor. Bu fikir sizin hoşunuza gidiyor mu?
– Herhangi bir yüzde dağıtmak istemiyorum, bir paylaşım içine girmeyi de düşünmüyorum. Yeteneğe yöneleceğim.
– Peki sizin yeteneklerinize kim yöneliyor? Rusya yönetiminin desteğini kullanacak mısınız?
– Hem Putin, hem Medvedev ile ayrıca devlet başkanı genel sekreteri Sergey Narışkin ile görüştüm. Kimse bana, beni veya başkasını destekledikleri konusunda bir işaret vermedi. Rusya’nın Abhazya seçimlerini tarafsız olarak izlemeyi düşündüklerini anladım.
– Seçimler şeffaf bir şekilde gerçekleştirilebilecek mi?
2009’da yapılan devlet başkanlığı seçimleri uzmanlarca oldukça yüksek puanla değerlendirildi. O zaman belli oldu ki, Abhazya demokratik bir ülke olarak gelişiyor. Şimdi de Avrupa Birliğinden gözlemci heyeti bekliyoruz. Seçimlerin normal geçeceğini düşünüyorum. (ajanskafkas)

 

 

Sayı : 2011 08