KBC’de toprak sorunu tartışıldı

0
438
Nalçik’te yapılan Sivil Forum’da, Kabardey ve Balkar sivil toplum liderlerinin yanı sıra vatandaşlar da söz alarak toprak sorunu hakkındaki görüşlerini dile getirdiler. Var olan sorunun, halklar arası anlaşmazlık alanına taşınmaması gerektiğinde birleşen katılımcılar, forumu, diyalog ve çözüm yolunda bir dönüm noktası olarak niteledi.
Toplantıya gözlemci sıfatıyla katılan Kazak temsilcisinin sözleri ise dikkat çekti. Halkının da aslında aynı dertlerden muzdarip olduğunu, ancak Kazakların toplantıya katılmalarının engellendiğini savunan Baydayev, toplantıya öncülük eden İbrahim Yağanov’a teşekkür ederek “Ben bu adamın kahramanlığı önünde eğiliyorum. Ben de onun gibi dövülmüştüm. Onun davranışları bizim için örnek olmalı, sorunlarımızdan kaçmamız bizim için ayıp olmalı” dedi
****
Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin Başkenti Nalçik’te, sivil toplum örgütü Khase lideri İbrahim Yağanov’un öncülük ettiği ve toprak sorununun masaya yatırıldığı Sivil Forum, iki haftalık olaylı bekleyişin ardından Kabardey, Balkar ve Kazak temsilcilerin katılımı ile 30 Temmuz’da gerçekleştirildi.
Forumun 16 Temmuz’da yapılması planlanmıştı, ancak programın yapılacağı yer konusunda çıkan sorun ve 19 Temmuz’da İbrahim Yağanov’un dövülmesinin ardından ancak 30 Temmuz’da gerçekleştirilebildi.
Forumun moderatörlüğünü Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi öğretim üyesi ve Kabardey-Balkar Sivil Kongresi Başkanı Timur Tenov yürüttü.
Kabardey ve Balkar sivil toplum liderlerinin yanı sıra vatandaşlar da söz alarak toprak sorunu hakkındaki görüşlerini dile getirdiler. Var olan sorunun, halklar arası anlaşmazlık alanına taşınmaması gerektiğinde birleşen katılımcılar, tartışmalı olaylar sonucunda gerçekleştirilen forumu, diyalog ve çözüm yolunda bir dönüm noktası olarak niteledi. Ancak bir grup katılımcı ise toplantının, her iki tarafın aşırı milliyetçi grupları tarafından yalnızca yönetimi kötülemek amacıyla düzenlendiğini iddia etti.
Balkar Halkı İhtiyarlar Heyeti üyesi Dalhat Baydayev, diyalog sürecinin başlamasıyla toprak sorununun çözümü için önemli bir adım atıldığını kaydetti.
Baydayev, “Bugün üyesi olduğum hareket için bir dönüm noktası. Sonunda bizler, ülkemizin kaderini çözerken arabulucuya ihtiyacımız olmadığını anladık. Şimdi birbirimizi dinleyebilir, anlayabilir ve uzlaşabiliriz.” dedi.
Toprak sorununa bağlı olarak genç nüfusun başka bölgelere göç etmek zorunda bırakıldığını belirten Baydayev şöyle konuştu: “Gençler aile kurmuyor, nüfus artmıyor. Daha önceleri Kafkas ailelerinde, şu anda olduğu gibi aileyi kadın geçindirmiyordu. Bu durum Balkar ve Kabardey erkeklerini alçaltıyor. Onların ise çalışacak yeri yok, çünkü onlara toprak verilmiyor. Toprak, kiralanmış olarak belirli kişilerin elinde. Onlar da köylülere bu toprakları yüksek fiyatlarla yeniden kiralamayı öneriyor. Bu, toprağa verilen emeğin değerini yok ediyor.”
Toplantıya gözlemci sıfatıyla katıldığını ifade eden Kazak temsilcisi Nikolay Samohvalov ve halkının da aslında aynı dertlerden muzdarip olduğunu, ancak Kazakların toplantıya katılmalarının engellendiğini savunan Baydayev, toplantıya öncülük eden İbrahim Yağanov’a teşekkür etti.
Baydayev, “İbrahim Yağanov’a bakınız. Ben bu adamın kahramanlığı önünde eğiliyorum. Bunu kesinlikle gönülden söylüyorum. Ben de onun gibi dövülmüştüm. Bu adam, kendisine nasıl davranılırsa davranılsın hep önde gidiyor. Onun davranışları bizim için örnek olmalı, sorunlarımızdan kaçmamız bizim için ayıp olmalı” dedi.

Sayı : 2011 08