Abhazya’nın yeni başkanı Ankvab

0
385
Abhazya’da 26 Ağustos’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerini, halen Abhazya Devlet Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Alexander Ankvab kazandı.
Alexander Ankvab’ın seçim bürosundan, sonuçlar kesinleşmeden önce yapılan açıklamada “Seçim bölgesi ve ilçe seçim komisyonları verilerine dayanan hesaplamalara göre Ankvab 58 bin seçmenin yaklaşık % 55’inin oyunu aldı. Şamba 23 bin oy ile ikinci sıradayken, Khajimba ise 22 bin oy aldı.”
Seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra ise Abhazya Merkez Seçim Kurulu Başkanı Batal Tabagua, Devlet Başkanlığı seçimlerinde resmi rakamlara göre  Ankvab’ın, oyların %54,86 ‘sını alarak Devlet Başkanı seçildiğini açıkladı. Böylece, seçim için ikinci tura gerek kalmadığını söyledi. Tabagua, “Seçimlerde ikinci olan Başbakan Sergey Şamba %21,04, Muhalefet lideri Khajimba ise % 19,83 oranında oy aldı. Seçmenlerin % 71,92’si seçimlere katıldı. Seçimleri etkileyebilecek herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı” dedi.

Cergeniya kaybetti

Adaylığı tartışma yaratan, ilk kadın başkan yardımcısı adayı olarak sürpriz yapan Svetlana Cergeniya ve birlikte seçimlere girdiği Abhazya Milli Birlik Forumu partisi lideri Raul Hacimba ise seçimlerden başarısız çıktı.
Geçen yıl yaşamını yitiren Abhazya’nın efsanevi lideri Vladislav Ardzınba’nın eşi olan Cergeniya, iileye yakın olan Sergey Şamba ile değil de Hacimba ile seçime girdiği için eleşti oklarının da hedefi olmuş, eleştirilere “Abhazya’nın çıkarlarını savunan kişilerle dayanışma içindeyim” yanıtını vermişti. (www.kafkasfederasyonu.org)
***

Aleksandr Zolotinska-İpa Ankvab

26 Aralık 1952 Gudauta bölgesi Huap köyünde doğdu.
Rostov Hukuk Enstitüsü Sosyal Bilimler Akademisi’ni bitirdi.
Abhazya Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı yaptı.
1981-83 Gürcü Komünist Partisi Merkez Komite Ekonomik Analizler Bölümü Başkan Yardımcısı olarak çalıştı.
1984-1990 Gürcistan İçişleri Bakanlığı Siyasi Birimlerden Sorumlu Bakan Yardımcılığı yaptı.
1990 Abhaz Gürcü çatışmaları başlayınca istifa etti ve Sohum’a döndü.
1991 Abhazya Yüksek Sovyetine seçildi.
1992-93 Abhazya İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.
1994 yılında Moskova’ya gitti, siyasi ve ekonomik çalışmaların yanı sıra birçok kitabın ve Abhaz şiir antolojisinin çıkartılmasına katkıda bulundu.
2000 yılında Abhazya’ya döndü “Uyanış” isimli siyasi hareketin liderleri arasında yer aldı.
2004 yılında Devlet Başkanlığı için hazırlandıysa da dil konusundaki yetersizliği nedeniyle çekilmek durumunda kaldı. Bagapş’ın adaylığını destekledi.
2005 yılında Başbakanlığa atandı.
2005 – 2010 yılları arasında değişik zamanlarda değişik şekillerde tam 5 ayrı suikastın hedefi oldu, fakat çeşitli yaralarla kurtuldu.

Sayı : 2011 09