Her telden..

0
1956
Okuyucularımızın bildiği gibi 4. sayfada Türkiye’de yayınlanmış gazete, dergi ve kitaplardan alıntılar yapıyoruz. Marje dergisinde Kafkas Dernekleri Federasyonu öncesinde yapılan çalışmalardan bir kesit sunduk son iki sayımızda. Tarih 1992 idi. Bu sayıda ‘Gençlerden gençlere çağrı’ diyebileceğiz bir metin yayınlıyoruz. Tarih 1993. Yakın tarihimizle ilgili, o dönem yayınlanan dergi ve gazeteler sayesinde bilgi edinebiliyoruz. Aynı şeyleri kısır-döngü halinde yaşamamak için deneyimlerden sonuçlar çıkarmalıyız. Bugünü değerlendirip geleceği belirleyecek politikalar oluşturmada geçmişin pratiklerini küçümsememeli.
*
Soçi meclisine dair bir değerlendirme yazısı var bu sayfamızda. Birlik adına doğru bir hareketi geç yapmıştık. Çerkesler Çarlık öncesi merkezileşememiş feodal yapıları içinde mutlu yaşıyordu belli ki. Ama Kafkasya hiç rahat bırakılmadı. Çok güçlü akınlar yaşadı. Sonra da merkezi feodal yapısını güç yoluyla oluşturmuş Çarlık ve Osmanlı kıskacında ve dünyanın diğer hegemonik güçlerinin kıskacında kaldı. Haydi birlik dendiğinde, hareket doğruydu ne ki geç kalınmıştı. Hedef belliydi, birlikte olunursa başarılabilirdi, o döneme uygun bir yapılanma ile dikkate alınabilirdik. Olmadı.
Şimdi.
Geç kalmamalı yine. Hedefimiz her ne ise ortaklaşabilenler bir araya gelmeli. Teorisini ön yargısız değerlendirmeli, küçük projeleri birlikte kotararak pratik içinde de birbirini tanımalı ve uzun soluklu birliktelikler, tabi ki ilkeli birliktelikler oluşturulmalı. Acele etmemeli belki ama geç kalmamalı önemlisi. Türkiye’de demokratikleşmeden söz edildiği dönemde ne kadar dikkate alındığımızı, nedenini niçinini iyi değerlendirmeli.
Prenslikler gibiyiz, beylikler gibi. Türkiye’de bir araya gelemeyen demokrat muhalefet gibiyiz. Dünkü bağımsız kabilelerimiz gibi.
Bugün birçok şey düne göre farklı elbette. Ama benzer yanları da var işte.
*
Somali’de açlıktan insanlar ölüyor.
Dayanışma tabi ki önemli. Bir de bu gerçekler haykırılarak yapılsa. Birbirimizi boğazlamaya harcadığımızı Afrika’ya gönderme kampanyası yapsak bir de.
En büyük silah ihracatçısı ülkeler ABD, Fransa, İtalya, İngiltere, Kanada ve Rusya. Bütçelerinde silah ticareti ilk beş içinde. Toplam ihracatın %7 si Afrika’ya üstelik. Bunca harcamayı askeri alanda insanı öldürmek üzere yapacağınıza bir günlük silah giderini insanları yaşatmaya harcasanız günlerce doyurabilirsiniz insanları. 2001 de 1.07, 2009 da 1.56 trilyon dolar silah ticaretinden söz ediyoruz. 4.27 milyar dolar bir günde olarak okuyalım bunu. Ne kadardır Afrika kıtasının tümünün 1 aylık gıda gereksinimi?
Bu arada Türkiye’nin de 2010 yılında silah ticaretinde 14. sırada olduğunu 2.776 milyon dolar kaynak ayırdığını belirtelim.

Sayı: 2011 08

Önceki İçerikDinle Hey Kutsal Kotıj !
Sonraki İçerikİkinci ‘Mısır Çarsısı’ vakası mı?
Yaşar Güven
1958’de, Düzce Köprübaşı Ömer Efendi Köyü’nde doğdu. 1980 yılında İTÜ Gemi İnşaat ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Üyesi olduğu Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 50. yıl ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) 60. yıl Andaç çalışmalarının editörlüğünü yaptı. Her iki kurumun yönetim kurullarında görev aldı. Kurucusu olduğu firmada iş yaşamı devam ediyor. 2005 yılı aralık ayında yayın hayatına başlayan Jıneps gazetesinin kurulduğu tarihten itibaren yayın kurulu üyesi.