Kemençeyi “konuşturuyor”, Adigece’yi öğreniyorlar

0
467
Ğu’ce Zamudin küçük çocuklara ve gençlere kemençe(şıç’epşıne) eğitimi veriyor. ZamudinRusya Ressamlar Birliği üyesi ve Adıge Cumhuriyeti (AC) kıdemli ressamı. “Jıv” ulusal folklor topluluğunun da sanat yönetmeni. Ğuç’e Zamudin kardeş Kabardey-Balkar doğumlu. Hasır, kilim dokuyor, eski Adıge enstrümanlarını yeniden üretiyor.
Zamudin, “Jıv” adlı ulusal folklor topluluğunun kuruluşuna da öncülük etti. Biliminsanı Paştı Madina’nın derlemeleri Adıge folklorunun çok zengin olduğunu gösteriyor. “Jıv” topluluğuna alınan gençler Adıgece’yi ve tarihi iyi öğreniyorlar.
Eski Adıgeler “haç’eş”lerde (konuk odalarında) şarkı söyler, ilginç olayları birbirlerine anlatırlardı. Ğuç’e Zamudin de, ulusal geleneğe uygun düşecek biçimde, ilginç toplantılar (meclisler) düzenliyor, izleyicisi çok olmayan salonlarda “Jıv” topluluğuna haç’eş türkülerini söyletiyor. Topluluğun, boş koltuk kalmamak üzere dolan AC Filarmonisi’nde de dinletiler sunduğu biliniyor.
Ğuç’e Zamudin;“Jıv, sonunda Adıge Devlet Üniversitesi’nin bir topluluğuna dönüştü. Rektör Hunego Reşıd destek veriyor. Ulusal sanatı iyi öğrenmeleri için gençlerimizin şarkılarımızı ve folklorumuzun anlatılarını (öykülerini) dinlemeleri gerekiyor. Jıv topluluğunun topluluğu Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes yöreleri ile dış ülkelere de gitti. Topluluğun gelişmesi için yeterli olanaklarının olduğunu. Tletserıko Kim Çocuk Sanat Okulu’ndaki çalışmanın da çok ilerlediğini söylüyor. Zamudin 5 Ekim’deki AC’nin 20. kuruluş yılı kutlamalarına için hazırlandıklarını da ekliyor.
Adıgece bilmeyen çocukların da Adıgece okuyup yazdığını, konuştuğunu ve ulusal şarkıları söylediğini aktaran Çocuk Sanat Okulu Müdürü Şh’onbeşşe Murat, bu yıl 20 öğrenci daha alınacak, 2012 yılında öğrenci sayısı 60’a çıkacağı bilgisini de veriyor
AC Kültür Bakanı Çemışo Ğazıy, Bakan yardımcısı Ş’evapts’eko Aminet ve şube müdürü Şevgen Bele çocukların eğitimiyle ilgileniyor, hocalarıyla da görüşüyorlar. Bakanlık ilgililerine göre de eğitimin başarılı olması için her öğrencinin iyi Adıgece bilmesi zorunlu tutuluyor.
Çemışo Ğazıy; “Bu çocukların hepsi  müzisyen olamayacak ama İleriye adım atmak için, seçme yapacağın bir kitlen olmalı. Bu öğrencilerimiz arasından iyi müzisyenler çıkacağını umuyoruz” diyor.
Ğuç’e Zamudin: “Jıv.”
Yemt’ıtl Nurbıy(Adıge maq, 1 Eylül 2011)
*Tletserıko Kim, tanınmış bir pşınave (akordeonist) idi. Kendisini tanırdım ve bir de ‘Kafdağı’ dergisinde yayınlanan bir söyleşi yapmıştım. Nur içinde yatsın.-hcy
Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız

Sayı : 2011 09