Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Mehmetbey Köyü-Kahramanmaraş

Çerkesce adı Huajhable olan Mehmetbey köyü Kahramanmaraş iline 100 km, Göksun ilçesine 8 km uzaklıktadır.
Mehmetbey köyü ismini Huaj sülalesinden Mehmet beyden almıştır. Köy 1864’te Kafkasya’nın Rus Çarlığı tarafından işgalinden sonra Osmanlı’ya göç eden Çerkesler tarafından kurulmuştur. Köyde Abzeh sülaleleri yaşamaktadır.
Çerkes kültürünün yaşadığı bir köydür. Ancak genç nüfus büyük kentlerde ve Avrupa’da yaşadığından yaz ayları dışında oldukça tenhadır. Yaz aylarında ise nüfus artmaktadır. Asimilasyonun etkileri açıkça ortaya çıkmıştır. Akordeon çalabilen, Çerkesce bilenler giderek azalmaktadır. Köy nüfusunun yüzde 99’unu Çerkesler oluşturmaktadır.
Köyün hemen karşısında yer alan küçük dağa Kuşhatzig denmektedir. İki tarafı dağlık olan köyden iki dere akmaktadır. Büyük olanına Törbüzek, küçük olanına ile Psitzig denmektedir. Kuşhatzig’in bir düzlüğünde doğal olarak sumak yetişmektedir ve buraya Hapaethlan denmektedir. Kuşhatzig’ın bir yamacında küçük bir pınar vardır ve buraya da Hapaepsi denmektedir. Yakın çevresi ormanlarla kaplıdır.
Mehmetbey köyü Akdeniz bölgesinde yer almasına karşın karasal iklim özellikleri daha fazla görülmektedir. Kış aylarında oldukça soğuktur ve karlıdır. Yaz aylarında serindir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ortakçılar tarafından işlenen tarla ve bahçelerden elde edilen ürünler ekonomik değeri çok olmasa da yazın gelen köy sakinleri tarafından günlük olarak tüketilmektedir. Köy halkı tarafından Törbüzek kenarında kurulan büyük bir alabalık çiftliği kooperatifi vardır. Hem kooperatifin tesislerinde hem de civardaki bir kaç özel işletmede alabalıklar pişirilmekte ya da canlı olarak satılmaktadır. Doğal alabalık yetiştirme çalışmaları da başlamıştır. Ancak Törbüzek çayının kirlenmekte olduğu gözlenmektedir.
Mehmetbey köyünde bir ilköğretim okulu ve PTT acentesi var. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt. (www.mehmetbeykoyu.com)
Köydeki sülalelerden bazıları:
Huvaj – Hatko – Hauç’eko – Beçmızeko – Hajemko – Natxo – Çetav – Xunegu – Şaguj – Xhanuko- Guçe

Sayı : 2011 09

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img