‘Roman Kahramanları’ndan arşivlik dosya

0
518
Roman Kahramanları Dergisinin Ekim 2011 Sayısında ülkeler ve edebiyatları bölümünde
kapsamlı bir Çerkes Edebiyatı dosyası yer aldı.
Edebiyat dünyasının prestij dergisi sayılan Roman Kahramanları son sayısında; George Orwell’in 1984 adlı romanının kahramanları Big Brother ve Winston, Recaizade Mahmut Ekrem’in Araba Sevdası’nın kahramanı Bihruz Bey, Goethe’nin Faust’u, Binbirgece Masalları’nın Şehrazat’ı ve Conan’ı kapsamlı bir dosya olarak inceliyor. Arşivlik bu sayının Ülkeler ve Edebiyatları başlıklı bölümünde Çerkes edebiyatına 33 sayfa yer ayrılmış. Önemli Çerkes yazarların yanı sıra başka bazı önde gelen edebiyatçıların da yer aldığı dosyada Hulusi Üstün, Özdemir Özbay, Anzor Keref, İbrahim Dizman, Hüsniye Gündüz, Feridun Büyükyıldız, Müntaha Jan Gülsu gibi değerli yazarlar yer almakta.
Hulusi Üstün’ün Cumhuriyet öncesi Çerkes Roman kahramanlarını enine boyuna incelediği yazı enfes bir edebiyat ziyafeti. Özdemir Özbay’ın yazısı ise tam arşivlik. Çerkes antikitesini, kadim söylemini ve mitolojisini harikulade bir yazıyla anlatıyor. Torunlarınıza bile ezberletmek isteyeceğiniz türden bir yazı. Anzor Keref, Yaşar Kemal’in Çerkes roman kahramanı Selim Balıkçıyı anlatmış. Hüsniye Özgündüz ise Recep Genel’in Tanrının Çorbasını İçmiştik adlı romanını… Değerli akademisyen İbrahim Dizman, Çerkes Adil Paşanın Tahsildarlık Günlerini anlatmış. Feridun Büyükyıldız; Özdemir Özbay’ın Dans Eden Turna Tsisa’sını yazmış. Müntaha Jan Gülsu ise Samipaşazade Sezai’nin Sergüzeşt’ini.
Mayıs 2011’den itibaren genel yayın yönetmenliğine Ömer Asan, yayın koordinatörlüğüne ise Hikmet Temel Akarsu’nun getirildiği derginin bu sayısına destek verenler arasında edebiyatın çok önemli simaları da var. Roman Kahramanları; Türk edebiyatının referans dergisi olmak yolundaki hedeflerini, giderek yozlaşan yayın piyasasının karşısına yüksek edebiyatın ideallerine sadakati kutsayıp çıkarak gerçekleştirme dileğinde. Roman Kahramanları’na bu ulvi serüvenlerinde başarılar diliyoruz.
Özellikle Çerkes Roman Kahramanları’nı içeren Ekim sayısını edinmenizi ve arşivlemenizi tavsiye ediyoruz.
Edebiyatın derinliklerine hoş geldiniz…
Roman kahramanları tüm YAYSAT bayilerinde…
 

Sayı : 2011 09