Rusya’ya ihracat durma noktasında

0
480
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 1989 yılında SSCB’nin yıkılması ile birlikte Trabzon’dan Rusya’ya başlayan ihracatın 2000’li yıllarda şahlandığını ancak bu yıl durma noktasına geldiğini belirtti.
Rusya’yla yapılan ticaretin Trabzon ilinin ekonomisinin ana girdi kaynağı olduğunu ve il ekonomisinin Rusya ile yapılan ticaretle dönüşür hale geldiğini ifade eden Gürdoğan “Rusya Federasyonu’nun 2014’te Soçi’de yapılacak kış olimpiyatları nedeniyle Eylül 2010’da Soçi Limanı’nın yük trafiğine kapatması ile Trabzon ilimiz ekonomisi ve dış ticareti ağır bir darbe almıştır. Alternatif olarak gösterilen Tuapse Limanı ise ihracatçılarımızın taleplerini karşılayamamıştır. Novorossisk Limanı’nda ise belli iskelelerin Rus firmaların eline geçmesi ve Rus yetkililer tarafından yapılan taşımaların Limanın konteynır trafiğini arttırdığı ve diğer yük gemilerinin bu limana girişini olumsuz etkilediğinin belirtilmesi nedeniyle gemilerimiz açıkta beklemektedir” dedi.
Rus makamlarınca ihraç yüklerinin, kış aylarında ulaşılması çok zor Azak Denizi`ndeki Kavkas Limanı’na sevk edilmesinin nedeninin; yeni yapılan bu liman etrafında kurulan depo ve antrepoların kullanımını sağlamak” olduğunu söyleyen Gürdoğan, ‘’Talebimiz, Doğu Karadeniz Limanlarımıza yakın bir bölgesinde Lojistik merkez oluşturulmak üzere liman tahsis edilmesinin sağlanmasıdır. Gerek Gürcistan-Abhazya sorununun çözümü, gerekse Adler Limanı ile yapılan sözleşmemizin yürürlüğe konulması için yarın çok geç olabilir.”

Sayı : 2011 09