Soçi Olimpiyatları

0
481

Karadeniz Kıyıboyu Adıge Yaşlılar Konseyi’nden çağrı

Karadeniz Kıyı Boyu Şapsığları Yaşlılar Konseyi başkanı Ruslan İndrisovich Gvashev, Krasnador yönetiminin Şapsığ Çerkeslerini inatla görmezden gelmeyi sürdürmesine tepki olarak , Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev’e mektup yazarak, haklarının yasal güvenceye alınmasını istedi.
Şapsığ Çerkeslerinin yetkili kurumu ‘Adıge Khase’ on yıldan fazla süreyi kapsayan, ‘RF Yerli Halkları’na dair federal yasanın kabul edilerek uygulanmaya geçirilemediğini belirten Yaşlılar Konseyi, sorunları da sıraladı:
‘’Geleneksel yerleşimler ve ekonomik faaliyetler kayıt altına alınmamakta, eğitim kurumlarında anadil eğitimi sürekli gerilemekte, Krasnodar bölgesi tüzüğünde Krasnodar bölgesinin otokton halkı Adıge Çerkeslerinin tek kelime bahsi geçmemekte, Şapsığ Çerkesleri de dile getirilmemekte, Krasnodar bölgesinin bir Kazak şarkısını baz alan ve farklı inançların yok edilmesinden bahseden milli marşı değiştirilmemekte, bölgenin her tarafına 19. yüzyıl Rus ordusu liderlerinin büstleri yerleştirilmekte ve toprak sorunları sürmektedir.’’
Konsey’in, olimpiyatlar için Soçi’nin seçilmesinin ‘Çerkes Sorunu’nu keskinleştireceği konusundaki endişelerini de dile getirdiği mektupta, önemli tespitler yapılmasının yanı sıra gerilimi düşürecek önerilerde de bulunuldu:
‘’Olimpiyat inşaatının altyapı tasarım ve sonraki çalışmalarında hiçbir Kafkasyalı uzmana: arkeolog, etnolog, antropolog ve Adıge/ Çerkes temsilcilerine yer verilmemiştir. Halkın yegâne maddi kültürü hiçe sayılmıştır. İlgili mesleklerden, uzmanlardan ve Adıge/Çerkes temsilcilerinden oluşacak bir kurulun oluşturulmasıyla hasar asgariye indirilebilir.
Ne medya ne de devlet adamları Soçi merkezinin ve Krasnaya Polyana’nın (Kbaade) Adıgelerin ve Ubıhların tarihsel toprakları olduğundan bahsetmemektedir.
Olimpiyat tarihinin halkımızı yok olmanın eşiğine getiren Kafkas savaşının 150. yılına denk gelmesi ve ek olarak  devlet görevlilerinin saldırgan yorumları durumu kötüleştirmektedir.’’ Sorunlarla ilgili bir karar taslağı hazırlayan Yaşlılar Konseyi, Rusya liderlerinin Çerkes yaşlılarıyla en son 1861’de görüşmüştüğünü de hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Medvedev’den özel gürüşme talebinde bulundu
Çeviri: Serap Canbek
(natpress.com)

Sayı : 2011 09