İyi ki Doğdun Meşbaş’e İshak !

0
525
Büyük Adıge şair ve yazarı Meşbaş’e İshak Türkiye ziyaretinde hemşerileri ile buluştu. İstanbul Kafkas Kültür Derneğinin onuruna yaptığı programda 80 yaşını kutlayan Meşbaş’e İshak için doğum günü pastası hazırlandı ve kendisi ile ilgili bilgiler hemşerilerine aktarıldı.
On iki yaşından beri yazılar, on dört yaşından beri de şiirler yazdığını açıklayan büyük şair adına yapılan program sözlerini yazdığı Adıgey Milli Marşı’nın okunması ile açıldı. Bu program çerçevesinde Kafkasya’dan gelen ve bu seyahatte kendisine eşlik eden Çetao İbrahim ve Mevlüt Atalay’la birlikte Bağlarbaşı’ında hemşerilerinin kendisi için hazırladığı bir başka sürprizle karşılaştı.
Sözlerini yazdığı Siduney (Benim dünyam) adlı şarkıyı dernek bünyesinde çalışmalarını sürdüren Sı Wored Grubu onun huzurunda seslendirirken büyük şairin gözlerindeki sevinç görülmeye değerdi. Yine ayrıca dernek yönetim kurulu üyesi Mahmut Nedim Özel’in bundan kırk yıl öncesi radyodan dinleyerek ezberlediği Sı çıug (Toprağım) adlı şiirini okuması da şaire duygulu anlar yaşattı.
Bu ziyaretinde dernekteki konuklar arasında Türkiye Yazarlar Sendikası yöneticileri de bulunmakta idi.
Program çerçevesinde kitaplarını da imzalayan Meşbaş’e yaptığı konuşmada hemşerileri ile bir arada olmanın mutluluğunu dile getirirken Adıgelerin en büyük iki sıkıntısının devlet olamamak ve birlik –beraberlik içerisinde olamamak olmasını söylemesi anlamlı idi.
Yine ayrıca anlattığı bir anısı salonda duygulu anlar yaşanmasına vesile oldu. Meşbaş’e İshak: “Otuz yaşlarında ziyaret ettiğim Suriye’de Adıgece  bir şiirimi okuduğum bir anda orada bulunan kadınlardan bir tanesinin ağladığını görünce heyecanlandım ve bir anda şiiri unuttum. Kadına niye ağladığını sorduğumda ‘ilk defa Adıgece bir şiir dinlediğim için ağlıyorum’ dedi. Bu da beni heyecanlandırmıştı. Sonrasında dinleyicilerden bir hemşerimiz benim yarım bıraktığım şiiri kaldığım yerden okuyup bitirdi.”
Enver Sağlam

Meşbaş’e İshak kimdir?

Meşbaş’e İshak 28 Mayıs, 1931 yılında, şimdiki Krasnodar bölgesi sınırları içinde Şhaşefıj köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu köyünde okuyan  yazar, 1951 yılında Adıge öğretmen kolejinden mezun oldu. 1955 yılında, Moskova Maksim Gorki edebiyat enstitüsünü, 1962 yılında  KPSS yüksek eğitim merkezi gazetecilik bölümünü en iyi derece ile bitirdi.
Adıgey Yazarlar Birliği yönetim kurulu başkanı, Rusya Yazarlar Birliği yönetim kurulu başkan yardımcısı ve Bağımsız Devletler Topluluğu Yazarlar Birliği yürütme kurulu başkan yardımcısı Meşbaş’e İshak, 1956 yılından bu yana Rusya Federasyonu Yazarlar Birliği üyesidir.
Dünya Adıge Akademisi ve Rusya Egemen Cumhuriyetler Akademisi’nde akademisyenlik yapan İshak, Adıgey Cumhuriyetbaşkanlığı nezdindeki Sivil Danışma Kurulu başkanlığı görevini de yürütmektedir.
Dünya Çerkes Birliği, 2011’in Meşbaş’e İshak yılı olması kararını almıştır.
Eserleri:
Roman:
Güçlü İnsanlar, Stopervi Geçidi, Ağıtı yakılan beklenmez, İzlerin Işığı, Fırtınalı Yıllar, Gökgürültüsünün Yankıları, İyilik Yap, Goşevunay, Taşdeğirmen, Beyaz Kuş, İki Tutsak, Hangiray, Asırların Sisi, Adıgeler, Ağıtı Yakılan Beklenmez, İnsan İki Kez Doğmaz, Şafak Yolları, Fırtınalı Yıllar, Bzıyıko Savaşı, İyilik Yap Denize At, İki Tutsak, Reded, Daire Avlu, Batı ve Doğu, Zamanın Tekerleği, Edebiyat Yaşamımdır, Casus.
Şiir:
Dünyam, Yeni şarkı, Yıldız Kümesi, Ezgi, Masalsı Düşünceler, Basamaklar, Deniz Fırtınası, Köprüler, Gündöndü, Gümüş Yağmur, İlkbahar Göğü Şarkısı, Ateşten Atlı, Yükseklerdeki Yıldızın Işık Huzmesi, Günortası Güneş Sıcağı, İyilik Yolu.

Sayı : 2011 10