Tarihten – 1844

0
476

İmparatorun Öfkesi

St. Petersburg’dan gelen haberlere göre Ruslar, Çerkesler için gönderilen mühimmatla yüklü birkaç Türk gemisi ele geçirmiş. Gemilerde bulunan evraklar Osmanlıların malzeme sevki konusunda bilgisi olduğunu kanıtlıyormuş. Bunun üzerine Rusya, Çanakkale Anlaşması şartlarıyla ilgili etkili bir açıklama yapmış. Osmanlı Devleti, bundan böyle savaşla ilgili malzemelerin geçişini önleyeceklerine dair cevap vermiş.
Rus ordusu, işgalcilere karşı kendilerini savunan gözüpek dağlıların gelişmiş disiplininden kaynaklanan birçok yenilgi yaşadı. Askeri deneyimi olan birkaç Leh Çerkeslere katılmıştı ve taktik konusunda yardımcı oluyorlardı. Cologne Gazetesi’nin belirttiğine göre Çerkeslerin İngilizlerden büyük miktarda silah ve mühimmat sağlaması imparatoru çok öfkelendirmiş ve İngiliz hükümetini şikayet etmesine neden olmuş. Oysa bu yanlış, çünkü İngiliz hükümetinin Çerkeslere malzeme temin eden İngiliz tüccarları engelleme olanağı yok.
Allgemenie Zeitung gazetesi, Rusların bu yaz dağlılara karşı nihai bir hücum yapmayı planladığını ve Kafkasya kıyılarını ablukaya almak amacıyla Karadeniz’de 10-12 savaş gemisinin teçhiz edileceğini belirtiyor. (The Anglo American 27 Nisan 1844 tarihli sayısından)
Çeviri: Serap Canbek

Sayı : 2011 10