Alevilerden ‘insan’ olmaya davet

0
466
Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski bakanı, Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin kurucu ve ilk genel başkanı Ziya Halis’in yeğeni, PKK gerillası Yücel Halis’in ölümü nedeniyle Cemevinde verilen taziye yemeğini çarpıtarak ve provokatif dille veren Bugün gazetesine Alevilerden tepki yağdı. Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, taziye töreni nedeniyle “Cemevinde şok tören” başlığı altında manşetten haber yapan Bugün Gazetesi yetkililerini “insan olmaya” davet etti.
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu yaptığı yazılı açıklamada, olayı şöyle ifade etti: “Yücel Halis, PKK’ya düzenlenen operasyonlar sonucu yaşamını yitirmiş ve cenazesi toprağa verilmiştir. Yücel Halis Alevi bir aileye mensuptur. Alevi inancında hakka yürüyen can için ‘can yemeği’ verilmektedir. Halis ailesi de kendi evlatları için böyle bir yemek düzenlemiş ve kendi davetlilerine yemek vermiş ve dualar okutmuştur.”
Kenanoğlu, “Bugün Gazetesinin Muhabirini ve Genel Yayın Yönetmenini ‘insan’ olmaya davet ediyoruz” diyerek, şu soruları yöneltti: “Bu gazete yetkililerine hangi ibadethanenin Mahkeme ve yargıç olduğunu ve hatta hangi ibadethanenin kendisini “Allah” yerine koyduğunu soruyoruz. Varsa bunların cevabını da merakla bekliyoruz. İbadethanelere kimlerin sokulup kimlerin sokulmayacağının yönetmeliği var da biz mi bilmiyoruz? Siz Allah mısınız? Bunu siz mi belirliyorsunuz?”

Madımak faili bırakılırken

“Madımak Katliamı mahkumlarından Vahit Kaynar serbest bırakılırken tek bir cümle haber bile yapmamış Bugün Gazetesinin bu haberdeki Madımak Katliamı duyarlılığı da kargaları bile güldürecek cinstendir” diyen Kenanoğlu, “Bu iddianın cevabı ve samimiyeti ile çeşitli soruları vaktiyle Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmenine verilmiş ve o cevabımız da bir çok yazılı basında yer almıştır. Arşivlerde vardır” ifadelerini kullandı.

Bekir Bozdağ’a yanıt

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, “ Alevi köylerine zorla cami yapmadıklarını, hatta Alevilerin kendilerinin bu camileri yaptığına, Cemevlerinin ibadethane statüsü verilmesinin siyasi değil teolojik bir konu olduğuna, 20 Alevi çalıştayı ile Alevilerin sorunlarının tartışıldığını ve uzlaşmaya varılan konulardan ikisinin uygulamaya konulduğuna, Madımak Oteli ile ilgili atılan adım ve din ve ahlak bilgisi ders kitaplarına Alevi cemaatinin önde gelen kişilerinin de katkısıyla hazırlanan bir metnin konularak güncelleştirilmesine” ilişkin sözlerine de yanıt verdi.
Kenanoğlu, “Başbakan yardımcısının bilmediği ya da bilmek istemediği şu hususları bilmesi ve cevaplaması gerekmektedir” diyerek, şunları söyledi
 1-    AKP hükümeti maalesef ki konu Alevilik olunca statükoyu savunmaya devam etmektedir. Alevi köylerine istem dışı cami yapmanın bir çok yöntemi vardır. Hizmet alamayan Alevi köylerinin muhtarlarına bölgenin yetkilileri tarafından “tavsiye” edilerek cami yapımı zorlanmaktadır. Sivas’ın ve Kayseri’nin köylerinde bu yaşanmıştır. Bu sadece bizim bilebildiklerimizdir. Bu tür durumda genelde itiraz edilememekte ve talep sözüm ona gönüllülükle yerine getirilmektedir.
2-    Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi teolojik bir konu ise halen yürürlükte bulunan ve Cemevlerini ibadethane kapsamı dışına çıkartan Bakanlar Kurulu kanun neden halen dahi uygulanmaktadır.
3-    Aleviler için 20 Alevi çalıştayı yapıldı ve bolca tartıştırıldı. Adeta “bir sorunu çözmek istemeyip, çözüyormuş gibi yapmak için bolca tartıştırın” diye ifade edilen söze uygun bir tavır sergilendi ve hiçbir şey çözülmedi.
4-    Sivas Madımak Otelinde; katliam mağdurları ile katliamcıların isimlerinin yan yana yazılması gibi Alevilerce utanç verici bir görüntünün kararını kimlerle uzlaşarak aldığınızı ve uyguladığınızı kamuoyuna açıklar mısınız?
5-    9 yıllık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine iki haftalık Alevilik koyarak, Alevileri kandırdığınızı mı zannediyorsunuz? Mahkeme kararlarına rağmen hala din derslerini zorla vermeye devam edecek misiniz?

Sayı : 2011 11