Avrupa Parlamentosu’na ‘kimlik’ konusunda kendi yasalarını hatırlattık

0
449

Haklarımıza sahip çıkın       

Avrupa Parlamentosu’nda ‘Diaspora Çerkeslerinin Avrupa Birliğinden Umut ve Beklentileri’ başlıklı toplantıya, çok sayıda diasporadaki Çerkes sözcüleri katıldı. Katılımcılar 13 Eylül 2007’de kabul edilen BM Yerli Halklar Hakları Bildirisi’nin yerli halklardan biri olan Çerkeslere kazandırdığı hakları talep ettiklerine dair bir dilekçe sunarak, bu konuda Avrupa’ya düşen sorumluluğu hatırlattılar.
Parlamenterlere ‘’İnsanlık borcunuzu ödeyin’’ diye Yalçın Karadaş şu mesajları verdi: ‘’Diyasporik bir ulusuz ve en çok da Türkiyeliyiz. Bugünlerde kimlerin emek ve kanıyla geldiğini unutan ülkenin insanlarıyız. Yok sayılanlardanız Türkiye renklerinde. İnsan gibi, onurumuzla, başımız dik, farklılığımızla barış içinde ‘’bir arada’’ yaşamak istiyoruz. Ama başkası olarak değil, kendimiz olarak… Kimseye düşman değiliz, kimseden intikam da almayacağız. Ama gerçekler karşısında suskun kalmaya niyetimiz yok’’
Avustralya’dan katılan Prince Alan Dja Mirze, Birleşmiş Milletler Yerli Halkların Hakları Bildirgesi’ne atıf yaptığı konuşmasında ‘’BM, AB, Rusya ve uluslararsı kamuoyundan bizlere, BM İnsan Hakları Beyannamesi ve BMYHHB’den doğan, ayrıca yerli halk ve ulusların egemenlik hakları ile insan ve halkların haklarına ilişkin tüm uluslararası yasa, araç, sözleşme, yetki, beyanname ve anlaşmalardan doğan tüm haklarımızın verilmesi ve savunulmasını talep ediyoruz’’ dedi.
Kaliforniya’dan John Haghor ise bugün yaşanan sorunların tarihsel nedenlerine dikkat çektiği konuşmada şöyle dedi ‘’Yüzyıllar boyunca bizleri ‘medenileştirmek’ bahanesiyle muazzam çaba gösteren Osmanlı ve Rusya’ya rağmen biz Çerkesler, bugün hala bizim için kutsal olan ve kimliğimizi tanımlayan erdemlerimizi yaşatıyoruz. Mücadelemiz bu yolda sürmelidir ve sürecektir. Varlığımızı sürdürmek için verdiğimiz bu mücadele sırasında ‘Khabze’den uzaklaşmak demek, her şeyimiz kaybetmek anlamına gelir.’’
ABD’den katılan Çiçek Chek de, Yerli Halklar Hakları Bildirgesi’ni onaylayan bütün ülkelerin kazançlı çıktığına vurgu yaparak ‘’Nitekim, Çerkeslerin bu bildirgeden doğan haklarının tanınması ev sahibi ülke konumunda olan Rusya için, dünyanın hiçbir ülkesinde görülmemiş ölçüde büyük bir kazanımdır. Rusya kendi anayasasından doğan prensiplerin arkasın da durduğu ve uluslar arası toplumun belirlediği standartları benimsediği takdirde aydınlık bir gelecek her ki tarafından da kazancıyla sağlanabilir.’’ dedi.

Sayı : 2011 11