Çerkesceyi ırkçı hocalar engellemiş

0
446
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Abazca ve Adıgece kürsüler veya ana bilim dalları kurulması yönünde çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu projenin bazı hocaların ırkçı reflekslerinden dolayı engellendiğini ifade etti.
Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) TES-İŞ Sendikası Genel Merkezi’nde yapılan 5. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Çelik, Çerkeslere tek parti iktidarı döneminde asimilasyon politikaları uygulandığını belirterek, kültürleri, dilleri yıkmaya yönelik ne kadar faaliyet varsa bunu ellerinin tersiyle ittiklerini söyledi. Kafkas Dernekleri Federasyonu yetkilileri ile daha önce yaptığı görüşmeler sonrası Erciyes Üniversitesi ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi rektörlerini bizzat arayarak üniversitelerde Abazaca ve Adıgece kürsüler veya ana bilim dalları kurulması yönünde görüştüklerini aktaran Çelik, buna bazı hocaların ırkçı reflekslerinin engel olduğunu kaydetti.
Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cihan Candemir ise Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin ana dillerini unuttuklarını ifade etti. “Biz bu topraklar için ölürken Türkçe bilmiyorduk, şimdi kendi dilimizi bilmiyoruz” diyen Candemir, bugüne kadar sürdürülen tek dilli, tek dinli ulus oluşturma politikaları yüzünden yok olma noktasına geldiklerini bildirdi. Dillerini öğretmek için yaptıkları girişimlerde bürokrasiyi aşamadıklarını aktaran Candemir, yeni anayasada bu konuya çözüm bulunmasını istedi. Çerkes köylerine eski isimlerinin verilmesini isteyen Candemir, Çerkescenin seçmeli ders olarak okutulması gerektiğini dile getirdi.
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da Çerkeslerin taleplerinin yok sayıldığını öne sürdü. Genel kurul sonrasında Tarhan, basın mensuplarının Acil Demokrasi Paketi ve gizli tanık ifadeleri ile ilgili sorularını cevapladı. Demokratik bir anayasaya yol açmak için Acil Demokrasi Paketi hazırladıklarını belirten Tarhan, bu hamlelerinin diğer partilerden karşılık bulmasını beklediklerini dile getirdi. Tarhan, gizli tanık ifadelerine ise kuşkuyla baktığını kaydetti.

Sayı : 2011 12