G.Osetya’da siyasi tansiyon yüksek

0
504
Güney Osetya’da Yüksek Mahkeme tarafından geçersiz sayılan devlet başkanlığı seçimlerinin galibi Alla Cioyeva, 25 Mart’ta yapılacak yeni seçimlere kadar başkanlık görevini yürütmeye hazır olduğunu açıkladı.

Güney Osetya’da Alla Cioyeva’nın devlet başkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından Yüksek Mahkeme’nin seçimleri geçersiz ilan etmesi siyasi tansiyonu yükseltti. Alla Cioyeva taraftarları seçim sonuçlarının iptal edilmesi üzerine Tshinval meydanını doldurarak, dünya kamuoyuna Güney Osetya’daki duruma tepki gösterme çağrısı yaptı ve Güney Osetya’daki siyasi krizin tüm Kafkasya’da istikrarsızlığı tahrik edebileceğinin altını çizdi.

G. Osetya’da ‘kaos’ sürüyor

Güney Osetya’da Yüksek Mahkeme tarafından geçersiz sayılan devlet başkanlığı seçimlerinin galibi Alla Cioyeva, 25 Mart’ta yapılacak yeni seçimlere kadar başkanlık görevini yürütmeye hazır olduğunu açıkladı.
Tshinval’de bulunan RF devlet başkanlığı genel sekreteri Sergey Vinokurov, mevcut yönetim ile Alla Cioyeva arasında arabuluculuk çalışmalarında bulunuyor. Vinokurov taraflarla bir görüşmede daha gerçekleştirdi.
Görüşme sonrası açıklamada bulunan Cioyeva, muhalefetin tekliflerinin kabul edilmediğini ifade etti. Cioyeva “Bize gönülsüzce önlem olarak başsavcının istifası öneriliyor” dedi. Cioyeva’nın ifadesine göre, kendisi, şu anki Devlet Başkanı Eduard Kokoyti’ye medeni bir şekilde yönetimi devretmesi, buna karşılık Tshinval meydanındaki gösterileri durdurmayı önerdi. Cioyeyva ayrıca, yeni seçimlere kadar devlet başkanlığı görevini geçici olarak yürütmeye hazır olduğunu kaydetti.
Cioyeva “Eğer birilerinin hoşuna gitmiyorsam, 25 Mart’a kadar devlet başkanlığı görevini yürütebilirdim. Bu herkesi tatmin eden bir uzlaşı olabilirdi. Hiç değilse bana oy veren 17 bin kişinin fikrine kısmen saygı gösterilmiş olurdu. Her ne kadar anayasal haklarına tamamen saygı duyulmasını hak ediyorlarsa da bu şekilde geçici bir çözüm üretilebilirdi” dedi.
Müzakereler sırasında Cioyeva’nın önerisi kabul edilmedi. Cioyeva süren müzakerelerde bir ilerleme kaydedilememesi halinde, yemin töreninin yapılacağını belirtti.

Meydanı terk etmiyorlar

Alla Cioyeva taraftarları  Yüksek Mahkemenin seçim sonuçlarını iptal etmesi üzerine Tshinval meydanını doldurarak, dünya kamuoyuna Güney Osetya’daki duruma tepki gösterme çağrısı yaptı ve Güney Osetya’daki siyasi krizin tüm Kafkasya’da istikrarsızlığa tahrik edebileceğinin altını çizdi. (Ajans Kafkas)

Sayı : 2011 12