Maze ile Daryal’ın öyküsü: Gelincik

0
504
Mehlika Mete, “Henüz üç yaşındaki Maze , parmaklarının ucunda, minik adımlarla annesinin etrafında dönerken varidade söylüyor yarım yamalak.” cümlesiyle başladığı romanında sürgün sonrası İstanbul’u anlatıyor. Kitabın 1. baskısından elde edeceği geliri ‘Türkiye
Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’na bağışlayacağını belirten Mehlika Mete, Gelincik’i şöyle anlatıyor:
“Mayıs, Çerkesler için hüzün ayıdır. 1864’te atayurtları Kafkasya’dan sürgün edilen yüz binlerce Çerkes, dumanlı dağlarını, bereketli tarlalarını, zengin ormanlarını, doğup büyüdükleri köylerini terk etmek zorunda kaldılar. Yiğit erkekler, fidan boylu kadınlar, destanlar yazmış yaşlılar ve masum çocuklar yüreklerinde vatan acısıyla yollara düştüler. Ne yapacakları yolculuk ne de varacakları Osmanlı Ülkesi hakkında fikir sahibiydiler. Onlarcası hastalık, açlık ve susuzluk yüzünden can verdi. Geride kalanlarsa onurları ve sıkı sıkıya bağlı oldukları gelenekleri ile yaşamlarını sürdürmeye çalıştılar.
Gelincik, küçük Çerkes kızı Maze ile kardeşi Daryal’ın soluk kesen yolculuklarını ve on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında İstanbul’un değişen kaderini anlatıyor. İki kardeşin duygu dolu hikâyesi, Sultan Abdülaziz’in son günlerine kadar pek çok tarihi olayla kesişiyor.Üstleri örtülse de kapanmayan yaraların, bambaşka yönlere savrulsalar da birbirlerine görünmez iplerle bağlı insanların romanı Gelincik.
Çerkes dramında son bulan hayatlara …”

Sayı : 2011 12