Proje muhteşem, desteği görelim

0
463
İstanbul Kafkas Kültür Derneği, “Anadil Eğitimi İçin Bir Projemiz Var” başlığı altında hazırladığı projeyi tanıtmak ve projenin hayata geçirilmesine destek aramak amacıyla 10 Aralık’ta İstanbul Kafkas Kültür Derneği Bağlarbaşı salonunda sunum yaptı.
Sunumu yapan Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd.Doç.Dr. Sinem Vatanartıran, dil eğitiminde uygulanan yöntemlerin geçmişten günümüze büyük değişikliklere uğradığına dikkat çekerek “Bu yöntemlerden bazıları tamamen terk edildi, bazılarının değeri  ise giderek artmakta. Ortaya koydukları sonuçlar anlaşıldıkça, dün şüpheyle yaklaşılan bazı yöntemler, bugün ‘altın standart’ kabul edilmeye başlandı” dedi.
Tüm dünyada,  dilbilimciler tarafından faydaları ortaya konmuş,  değeri anlaşılmış “Bilimsel dil öğrenim yöntemlerini” Adığabze’ye uygulamak, uyarlamak istediklerini anlatan Vatanartıran şunları söyledi:
“Adığabze’nin öğrenimini kolaylaştıracak, gerek diasporada gerekse Anavatanda uygulanabilecek, değişik dil beceri seviyelerine ve yaş gruplarına uygunluk  gösterecek, ‘Hiç bilmeyenler için Adığabze öğretim müfredatı’ hazırlamak istiyoruz. Bu amaçla dil eğitmenlerimizden, anadilini herhangi bir seviyede bilen veya hiç bilmeyen gönüllülerden, emeklilerimizden, öğrencilerimizden, bu amaç uğruna vaktini ve emeğini harcayabilecek insanlarımızdan oluşacak bir çalışma grubu oluşturmak istiyoruz.”
Bu çalışma grubuna,” Öğrenme Nedir?”, “Dil Nasıl Öğrenilir?”, “Dil Nasıl Öğretilir?”,  “Dil Becerileri Nasıl Ölçülür?”,  “Dil Öğretim Programları Nasıl Geliştirilir?”,  “Dil Öğretim Materyalleri Nasıl Geliştirilir?” konularında kapsamlı bir eğitim vermek istediklerini belirten Sinem Vatanartıran,
bu eğitim dönemi sonrası, daha küçük gruplara ayrılarak “Avrupa Birliği Dilde Ortak Ölçüt Çerçevesi”‘ne (Common European Framework) uygun olarak, çocuklara ve yetişkinlere göre,  üç farklı dil seviyesinde öğretim programları geliştireceklerini de ekledi.
Geliştirilen programlara uygun öğrenci ve öğretmen kitapları, görsel ve işitsel materyaller hazırlanması, programda öğretmenlik yapabilecek adaylara ayrıca eğitim verilmesi de planlanan proje için, azınlık dillerinin yaşatılması kapsamında Avrupa Birliği Fonlarından çok ciddi destekler alabileceklerine inandığını vurgulayan Vatanartıran, fonlara başvuru sürecinde destek verebilecek bilgi ve tecrübeye sahip kişilerle ile tanışmak istediklerinin de altını çizdi.

Sayı : 2011 12